Všetci dôchodkoví sporitelia v druhom pilieri mali do konca februára dostať výpis z osobného dôchodkového účtu. Mnohých mohol tento list nastrašiť. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa totiž hodnota dôchodkových účtov zmenšila. V predchádzajúcom roku totiž prerobili všetky dôchodkové fondy. Odborník tvrdí, že to neznamená, že s budúcim dôchodkom je najlepšie spoľahnúť sa na štát.


„Zložitá ekonomická situácia sa podpísala na prepade väčšiny investícií, ktoré kopírujú najvýznamnejšie svetové akciové indexy. Vysoká inflácia sprevádzaná sprísňovaním fiškálnej politiky zo strany centrálnych bánk, zdražovanie energií či vojna na Ukrajine neboli pre akcie dobrou správou. Ich prepad však nie je ničím výnimočným. K podobným došlo v minulosti viackrát a doteraz sa trhy vždy vrátili k rastu,“ vysvetľuje analytik investičnej platformy Portu Marek Malina.

Ľudia, ktorí si sporia v druhom pilieri, by podľa neho napriek prepadu na tento spôsob odkladania si peňazí na penziu nemali zanevrieť. Hoci sa očakávaný dôchodok z druhého piliera v porovnaní s predchádzajúcim rokom kvôli prepadu trhov klesol, ak sa tie vrátia k rastu, prognózovaná výška penzie opäť stúpne. Platí, že ľudia, ktorým zostávajú do penzie desaťročia, by sa nemáli báť indexových a akciových fondov.

Z historického hľadiska majú fondy naviazané na akcie potenciál priniesť vyšší výnos ako garantované dlhopisové fondy. „To isté platí aj pre ľudí, ktorí do akciových indexov investujú inou formou, napríklad prostredníctvom podielových či ETF fondov,“ dodáva M. Malina.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: