Výška trinásteho dôchodku bude v tomto roku najštedrejšia v prípade poberateľov predčasného dôchodku. Portál Finsider vypočítal priemerné sumy jednotlivých dôchodkových dávok za minulý rok na základe štatistík Sociálnej poisťovne. Penzisti tento rok dostanú 13. dôchodok v priemernej výške druhu dôchodkovej dávky, ktorú poberajú.


Priemerné sumy Sociálna poisťovňa ešte nezverejnila, no už sú známe priemerné sumy dôchodkových dávok za každý jeden mesiac v minulom roku. Starobný dôchodca by podľa nich mal dostať trinásty dôchodok na úrovni niečo málo cez 606 eur. Predčasní penzisti by zase mali mať nárok na vyše 635 eur.

Niektoré dôchodky, ako napríklad vdovecký, sirotský a invalidný dôchodok do 70 percent, sú ale pomerne nízke. Legislatíva tak počíta s tým, že ak bude priemerná mesačná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma trinástej penzie pre tento druh dôchodku bude 300 eur.

výška trinásteho dôchodku
Ilustračné foto: Freepik/výška trinásteho dôchodku

Keď bude niekto dostávať viac dávok naraz, do úvahy sa zoberie priemerná suma dôchodku, ktorý bude pre neho výhodnejší. Ľuďom, ktorí poberajú sociálny dôchodok a dôchodok za výsluhu rokov, sa suma trinásteho dôchodku určí rovnako ako invalidným penzistom s poklesom schopnosti pracovať nad 70 percent. V tomto roku by mali dostať takmer 494 eur.

Po novom už Sociálna poisťovňa tiež nebude o nároku na 13. dôchodok posielať písomné rozhodnutie. Vyplatí ho automaticky. Ak návrh novely zákona prejde celým legislatívnym procesom, začne platiť v júli tohto roka. Trinásty dôchodok sa má vyplácať v decembri tohto roka.

Výška trinásteho dôchodku v roku 2024:

Druh dôchodkuSuma 13. dôchodku 2024
Starobný dôchodok606,22 €
Predčasný dôchodok635,46 €
Invalidný dôchodok do 70 %300 €
Invalidný dôchodok nad 70 %493,79 €
Vdovský dôchodok338,99 €
Vdovecký dôchodok300 €
Sirotský dôchodok300 €
Zdroj: Výpočet Finsideru/výška trinásteho dôchodku

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: