Developerský projekt Guthaus, ktorý vyrástol na bratislavskej Račianskej ulici, je už niekoľko mesiacov dokončený. Napriek tomu nešlo všetko podľa pôvodných plánov a objekt nie je definitívne skolaudovaný. To oddialilo aj odovzdávanie bytov novým majiteľom. Developerská spoločnosť Corwin, ktorá výstavbu budovy s trojrozmernou fasádou zastrešuje, ale predpokladá, že sa vec uzavrie do konca tohto roka.

Samotný projekt je stavebne dokončený a kolaudačné konanie momentálne už prebieha. „Viaceré čiastkové kolaudácie už boli úspešne ukončené a momentálne prebieha kolaudačné konanie hlavného objektu. Ak tento proces prebehne bez zdržaní, byty by mohli byť odovzdané do konca roka,“ povedal pre Finsider hovorca developera Igor Bubeník s tým, že v okolí budovy sa ešte dokončujú posledné detaily.

Podľa I. Bubeníka sa projekt zo stavebného hľadiska držal stanoveného harmonogramu a napriek zhoršenej situácii na trhu s materiálmi či prácami sa podarilo predísť výrazným sklzom. Meškanie ale zapríčinila byrokracia. „Bratislava trpí problémom extrémne dlhých a netransparentných povoľovacích konaní, ktorých trvanie mnohokrát niekoľkonásobne presiahne dobu stavby,“ tvrdí hovorca developera.

V prípade projektu Guthaus bolo podľa I. Bubeníka konanie „natiahnuté aj kvôli nedodržaniu stanovených termínov zo strany úradov a opakovanému účelovému odvolávaniu tretej strany“. Podľa portálu Yimba.sk problémy s povoľovaním spôsobila kombinácia chyby developera, ale aj úradov. Corwin totiž začal s výstavbou, aj keď ešte nemal nové povolenie. Pri úradoch zase zlyhala komunikácia.

Guthaus
Developerský projekt Guthaus je takmer skolaudovaný. (zdroj: Corwin)

Trojrozmerný Guthaus

Projekt je špecifický najmä svojou trojrozmernou fasádou. Podobu rezidenčnej budovy majú na svedomí architekti rakúskeho štúdia AllesWirdGut. Tí v podstate prekresľovali pôvodný developerský zámer. Pôvodne tam totiž mala stáť administratívna budova. Namiesto nej na mieste vyrástlo takmer 292 jedno-, dvoj-, troj- a štvorizbových bytov. Každý z nich má vlastný balkón so vstupom z každej izby.

Pri budove sa nachádza aj komunitná záhrada s letnou kuchyňou a grilom. Budúci majitelia ale budú mať k dispozícii aj samoobslužnú práčovňu či vybavenú bicyklovú dielňu. Súčasťou projektu sú aj vonkajšie a vnútorné bicyklové stojiská pre rezidentov. Dokončené boli aj zelené strechy, ihriská, rekreačné zóny či dažďové záhrady, ktoré už podľa developera prešli testom jarných dažďov.

V okolí budovy sa bude ešte dosádzať zeleň. „V okolí ešte zbehne vylaďovanie posledných detailov, ako napríklad sadenie niektorých rastlín, ktoré prebieha na jeseň. Tie doplnia 183 stromov a takmer 10-tisíc trvaliek, kríkov a kvetov, ktoré sme vysadili už začiatkom roka,“ vysvetlil I. Bubeník.

Ako dodal, prízemie samotnej budovy je určené na občiansku vybavenosť, ktorá bude verejne dostupná. Poslúži napríklad obchodným prevádzkam. Zatiaľ sa počíta s lekárňou a kaviarňou. „Rokujeme tiež s viacerými ďalšími prevádzkami, ktoré majú záujem o priestory v projekte,“ uzavrel hovorca.

Guthaus
Developerský projekt Guthaus je takmer skolaudovaný. (zdroj: Corwin)

Byty sú takmer vypredané

Budova nie je špecifická len fasádou, ale aj vybavením bytových jednotiek. Tie majú zavedený napríklad špeciálny systém stropného chladenia a kúrenia, okná v každom z nich na celú výšku miestnosti a k dispozícii sú aj nadštandardné balkóny.

Keďže je však rezidenčná budova už dokončená, väčšina bytov už má svojho majiteľa. Podľa developera je momentálne takmer 90 percent bytov predaných a postupne sa obsadzujú aj priestory pre občiansku vybavenosť.

Všetky byty sú rozložené v troch častiach budovy. Sú to dve veže, ktoré majú 16 a 19 podlaží, a spodná časť projektu. V tej je zároveň aj najviac posledných voľných či predrezervovaných bytov, ktorých je podľa oficiálne webovej stránky 21. Z toho štyri sú len predrezervované. Voľné sú ešte jedno- až štvorizbové byty.

Ten najmenší má rozlohu vyše 32 metrov štvorcových, je na štvrtom poschodí a stojí takmer 169-tisíc eur. Najdrahší z nich, ktorý je ešte k dispozícii, je štvorizbový byt s rozlohou viac ako 168 metrov štvorcových, je na 19. poschodí a stojí takmer 790-tisíc eur. Developer do podlahovej plochy bytu ale počíta aj balkón.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: