Na Obchodnej ulici v Žiline už rastie polyfunkčný projekt Euroterrace. Nové byty a obchodné prevádzky budú stáť na pozemku medzi známou budovou Europalace a bytovým domom. Stavba tak vyplní priestor v rámci ulice, ktorý bol niekoľko rokov prázdny. Umiestneniu nových bytov dal stavebný úrad zelenú už v roku 2020. Neskôr projekt dostal aj stavebné povolenie. Projekt polyfunkčného objektu zastrešuje developerská firma Espati z Bratislavy.

Projekt zároveň nadviaže na nové objekty v rámci ulice v severozápadnej časti Vlčiniec. Obchodnú ulicu totiž pomaly mení napríklad aj neďaleko vznikajúca biznis zóna. Okrem nej a Europalacu, v ktorom sídli aj klientske centrum rezortu vnútra, sú v tejto časti mesta napríklad aj súkromná poliklinika, viaceré nákupné centrá, obchody, rozsiahle parkovacie plochy, kampus Žilinskej univerzity a študentské internáty.

Z pohľadu výstavby rezidenčného bývania a následného predaja bytov tak ide o strategickú polohu. Lokalita je tiež napojená na mestskú hromadnú dopravu, cyklotrasu a neďaleko sú aj základné či stredné školy a škôlky.

V Euroterrace majú byť obchody aj byty

Keďže pôjde o polyfunkčný objekt, budú v ňom k dispozícii byty a tiež komerčné prevádzky. Celkovo by malo ísť o osempodlažnú stavbu, ktorá bude rozdelená na tri bloky. V prvom bloku na prvom poschodí majú byť obchodné priestory. V ďalších dvoch blokoch vzniknú jedno- až štvorizbové byty na druhom až ôsmom poschodí. Celkovo by mala budova ponúknuť 80 bytových jednotiek. Každý z nich bude mať samostatnú pivnicu s rozlohou tri až sedem metrov štvorcových.

Každý byt tiež disponuje balkónom, terasou alebo predzáhradkou. V troch podzemných podlažiach budovy tiež vznikne 160 parkovacích miest. Súčasťou projektu majú byť aj vegetačné bezúdržbové strechy, fasády a terasy, detské ihrisko, spoločné priestory pre uskladnenie bicyklov a nabíjacie stanice pre elektromobily alebo hybridné vozidlá. Na prvom podlaží budú prevádzky ako napríklad potraviny, drogéria, reštaurácia, kaviareň či lekáreň.

Euroterrace
Polyfunkčný projekt Euroterrace už má takmer hotové prvé podlažie. (foto: Miroslav Homola)

Napriek tomu, že výstavba projektu je len v počiatočnej fáze a hotové ešte nie je ani prvé podlažie, voľných je už len 26 bytových jednotiek. Tie zvyšné sú buď predané, alebo rezervované. Developer ale cenu jednotlivých bytov nezverejňuje. Záujemca sa ju dozvie len tak, že o bývanie prejaví záujem. Najväčší byt z ponuky má viac ako 250 metrov štvorcových. Ten už ale má svojho majiteľa. Najmenšie majú niečo málo cez 43 metrov štvorcových.

Hypotéky sú ale v poslednom období čoraz drahšie. V tomto prípade je financujúcou bankou projektu Slovenská sporiteľňa. Tá pri hypotékach ponúka úrok od 1,99 percenta pri ročnej fixácii, pri päťročnej fixácii 2,79 percenta a 3,89 percenta pri fixácii na 15 rokov. Záujemca musí najprv s developerom podpísať zmluvu o budúcej zmluve a zaplatiť 15 percent z kúpnej ceny. Po kolaudácii a pri podpise kúpnej zmluvy zaplatí budúci majiteľ zvyšných 85 percent z ceny.

Žilina sa rozrastá, pribudnú aj nájomné byty

Počtom obyvateľov štvrté najväčšie mesto na Slovensku sa v poslednom období rozrastá aj o iné developerské projekty. Iný polyfunkčný projekt po niekoľkých rokoch vyrastie napríklad aj v známej „jame“ pri žilinskej plavárni. Polyfunkčný dom bude mať 16 nadzemných a štyri podzemné podlažia, ktoré budú primárne slúžiť na parkovanie. Dokopy by malo byť v podzemí 338 parkovacích miest. Predpokladá sa, že v objekte sa bude nachádzať osem prevádzok ako napríklad kaviareň, lekáreň a podobne. Celá stavba má na povrchu zaberať viac ako tisíc metrov štvorcových.

Blízko mestského lesoparku v Žiline zase o dva roky pribudnú nové nájomné byty. Ide o ďalší z projektov poisťovne Kooperativa, ktorá už zhruba päť rokov investuje aj do realitných projektov na slovenskom trhu. Základnou súčasťou nájomnej zmluvy pritom bude aj poistenie zodpovednosti nájomcu za prípadné škody, ktoré by sám spôsobil. V Žiline by mohli mať o bývanie záujem napríklad zamestnanci veľkých priemyselných závodov alebo študenti. Projekt má totiž vyrásť za obchodným centrom Dubeň, v tesnej blízkosti žilinského lesoparku a kampusu Žilinskej univerzity.

Euroterrace
Polyfunkčný projekt vyrastie v blízkosti vznikajúcej biznis zóny. (zdroj: Reinoo)

Vo výstavbe je ešte stále aj administratívno-obchodná zóna na Obchodnej. Základy projektu už developer položil rekonštrukciou budovy starej pošty, ktorú dokončil v roku 2019. Päťposchodová administratívna budova sa zmenila na modernejší priestor pre kancelárie a obchodné prevádzky. Neďaleko už vyrástol skelet ďalšej kancelárskej budovy Obchodná 1, ktorej výstavba začala ešte koncom vlaňajšieho augusta. Osemposchodová novostavba administratívnej budovy ponúkne kancelárske aj obchodné priestory.

Zónu má ešte tvoriť jedna administratívna budova a parkovací dom. Podľa vizualizácií chce developer tretiu budovu postaviť medzi rekonštruovanou budovou starej pošty a novostavbou projektu Obchodná 1. V súčasnosti sa ale na tomto pozemku nachádza parkovacia plocha. Nová budova tak zrejme parkovacie miesta nahradí. Ich stratu by potom mohol kompenzovať parkovací dom, ktorý by mal vyrásť vedľa nákupného centra Kaufland.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: