Minimálna mzda v roku 2022 opäť stúpne. Už tradične to nebude o sumu, na ktorej by sa dohodli odborári a zamestnávatelia. Bude rásť podľa automatu, ktorý ešte vlani nastavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Najnižšia výplata tak od januára stúpne o 23 eur a dosiahne úroveň 646 eur mesačne v hrubom.

Najnižšia mzda v krajine navyše nie je len jedna. Slovenská legislatíva pozná ďalších šesť stupňov podľa náročnosti práce. Tieto sumy sa tiež zvýšia paušálne o 23 eur. Ľudia, ktorí pracujú aj počas víkendov a v noci, si neprilepšia. Príplatky za prácu zostanú na rovnakej úrovni. Od vlaňajška totiž nerastú automaticky, ale určujú sa zákonom.

  • Vypočítajte si vašu čistú mzdu aj na našej kalkulačke TU.
  • Minimálna mzda v roku 2022

    Minimálna mzda v roku 2022 sa vypočíta ako 57 percent priemernej mesačnej mzdy v krajine spred dvoch rokov. M. Krajniak po rokovaní tripartity hovoril o dobrom kompromise, ktorý má pomôcť najmenej zarábajúcim ľuďom a zároveň neohrozí slovenskú ekonomiku. Zamestnávatelia a odborári sa ale v názoroch na novú výšku výrazne rozchádzali.

    Firmy chceli výpočet minimálky nastaviť tak, aby predstavovla 60 percent z takzvanej mediánovej mzdy. Podľa nich by išlo o presnejší výpočet, keďže medián určuje presný stred v platoch na Slovensku. Okrem toho žiadali aj zrušenie stupňov náročnosti práce.

    Odborári zase na tripartite chceli návrat starých pravidiel. Podľa nich by sa mala minimálna mzda počítať ako 60 percent priemernej mzdy v krajine spred dvoch rokov. Príplatky za prácu v noci a víkendy by sa tiež podľa odborárov mali opäť napojiť na minimálnu mzdu.

    Pôvodné percento bolo vyššie

    Pri svojich požiadavkach sa odborári odvolávajú na pôvodné percento v zákone, ktorý prijala ešte bývalá vláda na čele so stranou Smer-SD. Vlani to zmenil až súčasný minister práce po dohode so zamestnávateľmi kvôli koronakríze. Odborári s tým nesúhlasili a rokovania vtedy predčasne opustili.

    „Myslím si, že keď počas pandémie v dvoch krokoch zvýšime úroveň minimálnej mzdy o 66 eur, v minulom roku o 43 eur, tento rok o 23 eur, je to nárast minimálnej mzdy počas dvoch rokov o desať percent. Považujem to za dobrý krok,“ povedal na margo zvýšenia minister práce M. Krajniak.

    Zvyšovanie minimálnej mzdy sa pritom stáva témou sporov každý rok. Kým podnikatelia a niektorí analytici sú za jej zmrazenie, odborári a občianske združenia zastupujúce zamestnancov pravidelne volajú po jej razantnejšom raste. 

    Rast verzus zmrazenie

    Odporcovia jej rastu sa odvolávajú najmä na fakt, že stúpa rýchlejšie ako priemerná mzda v krajine. Tento rok tvorí výška minimálnej mzdy 52 percent priemernej. Problém to podľa ekonómov môže byť hlavne v regiónoch, kde je vysoká miera dlhodobej nezamestnanosti a nízka priemerná mzda.

    Pre zamestnávateľov sú tak ľudia s nízkym vzdelaním a kvalifikáciou jednoducho pridrahí. Menší podnikatelia tam tiež svojimi tržbami nedokážu každoročné zvyšovanie najnižších platov dobehnúť.

    Odborári a zástupcovia zamestnancov naopak tvrdia, že zvyšovanie najnižších platov je cesta k lepšej životnej úrovni. Tá by mala podľa nich v konečnom dôsledku pomôcť aj k nakopnutiu vyššej spotreby, ktorá pomáha domácej ekonomike.

    Pre lepšiu orientáciu v špecifikách minimálnej mzdy, príplatkoch a stupňoch náročnosti práce, pripravil portál Finsider odpovede na niekoľko základných otázok, ktoré sa najnižších platov v krajine týkajú.

    Ako a kedy stúpne minimálna mzda v roku 2022?

    Minimálna mzda stúpne od 1. januára budúceho roka o 23 eur. Ľudia s najnižšou výplatou tak budú dostávať 646 eur mesačne v hrubom. Minimálna mzda v roku 2022 takto vzrastie podľa automatického výpočtu, s ktorým počíta v súčasnosti platný zákon. Hodinová minimálna mzda sa zvýši zo súčasných 3,58 eura na 3,713 eura za hodinu. Oznámenie o sume mesačnej minimálnej mzdy na rok 2022 bude zverejnené v zbierke zákonov najneskôr 1. novembra tohto roka.

    Kto o tom rozhodol?

    Výšku určuje spravidla zákon. Ten počíta s jej automatickým rastom na úrovni 57 percent z priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Ešte pred uplatnením tohto automatu však rokujú o zvyšovaní zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov. Ak sa nedohodnú do konca augusta daného roka, návrh na zvýšenie predkladá minister práce. V tomto prípade ale nemusí, keďže zákon počíta s automatom.

    Čo sú stupne náročnosti práce a ako sa zmenia?

    Minimálna mzda v slovenských podmienkach nie je len jedna. Zákon pozná šesť takzvaných stupňov náročnosti práce. Tie definujú druh práce a každej určujú minimálnu mzdu. Napríklad na druhom stupni sú okrem iného aj jednoduché remeselné práce, na šiestom stupni zase napríklad pozície zodpovedné za riadenie a organizáciu.

    Od vlaňajších zmien v zákone sa stupne určujú paušálne a každý rastie o rovnakú sumu, o akú sa zvyšuje základná minimálna mzda. Najnižšia výplata na druhom stupni tak od januára stúpne z pôvodných 739 eur na 762 eur. Na najvyššom stupni náročnosti práce zase z tohtoročných 1203 eur na budúcoročných 1226 eur mesačne.

    Stupne náročnosti práce (2021 vs. 2022)

    Stupeň Minimálna mzda v roku 2021 Minimálna mzda v roku 2022
    1.623 eur646 eur
    2.739 eur762 eur
    3.855 eur878 eur
    4.971 eur994 eur
    5.1087 eur1110 eur
    6.1203 eur1226 eur

    Ako sa zvýšia príplatky za prácu v noci a cez víkend?

    Príplatky za prácu sa od januára zvyšovať nebudú. Po minuloročných zmenách minimálnej mzdy sa určujú každý rok pevne v zákone. Ešte predtým to nebolo potrebné, keďže ich rast bol viazaný automatickým výpočtom podľa výšky hodinovej minimálnej mzdy. Rezort práce ich tak v podstate zmrazil s tým, že ich môže zvýšiť len zmenou v zákone. Ministerstvo to ale v prípade zmien na rok 2022 neurobí. Neovplyvňuje to príplatok za prácu počas sviatku. Ten sa počíta ako sto percent priemerného zárobku za hodinu a pri práci na dohodu ako sto percent hodinovej minimálnej mzdy.

    Príplatky za prácu v roku 2022

    Príplatok za: Pevná suma (nepravidelná práca) Znížená suma* (pravidelná práca)
    sobotu1,79 eura1,61 eura
    nedeľu3,58 eura3,22 eura
    nočnú (nerizikové povolanie)1,43 eura1,25 eura
    nočnú (rizikové povolanie)1,79 euranemôže sa znížiť
    sviatok (zamestnanec)100 % priemernej hodinovej mzdynemôže sa znížiť
    sivatok (dohodár)3,58 euranemôže sa znížiť
    *Poznámka: Príplatok môže byť znížený, ak ide o pravidelnú prácu cez víkend a v noci.

    Koľko zarobia ľudia s minimálnou mzdou v čistom?

    Aj minimálna mzda v roku 2022 dosiahne v hrubom 646 eur, zamestnanci s najnižšími platmi dostanú na účet menej peňazí. Mzda je totiž uvádzaná v hrubom, čo znamená, že nie je očistená od daní a zdravotných či sociálnych odvodov. Ak budeme počítať so zamestnancom s minimálnou mzdou, ktorý si nebude mesačne uplatňovať daňový bonus na dieťa, v čistom od januára zarobí 525,65 eura. Oproti súčasnosti si tak približne 217-tisíc ľudí na Slovensku, ktorí zarábajú najnižšie mzdy, prilepší o vyše 17 eur mesačne.