Ministerstvo práce navrhuje opätovné zvýšenie stravného. Dôvodom je rast cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauráciách. Oproti vlaňajšiemu augustu, podľa ktorého boli naposledy upravené sumy stravného, sa ceny v reštauráciách zvýšili o sedem percent. Podľa zákona musí ministerstvo zvýšiť stravné, ak ceny vzrastú o viac ako päť percent. Ministerstvo neuviedlo, kedy by mali sumy vzrásť, no pripomienkové konanie k návrhu sa začne v apríli.

Pôjde už o štvrté zvyšovanie súm stravného za posledný rok. Naposledy rástlo na začiatku tohto roka, predtým vlani v septembri a na začiatku mája. Sumy stravného tlačí vyššie inflácia, ktorá sa prejavuje najmä pri potravinách. Ich ceny nepretržite rastú už tretí rok, vo februári tohto roka boli podobne ako v predošlom mesiaci medziročne vyššie o 28,6 percenta. Slovenským reštauráciám tak rastú náklady, preto musia zvyšovať aj ceny za jedlá a nápoje.

Zmena už tradične ovplyvní aj minimálnu hodnotu stravných lístkov, výšku príspevku na stravu a sumu, ktorú si pri obedoch môžu dať do výdavkov živnostníci. Zvyšovanie sa nebude týkať stravného v zahraničí, ktoré sa počíta podľa destinácie. Určuje sa tiež podľa trvania služobky, kedy sa príspevok vypočíta percentom zo základnej sadzby stravného podľa krajiny zo zoznamu.

Ďalšie zvýšenie stravného

Tuzemské stravné pri pracovnej ceste, ktorá trvá od päť do 12 hodín, sa podľa návrhu zvýši zo súčasných 6,80 eura na 7,30 eura. Pri služobnej ceste od 12 do 18 hodín sa bude suma stravného zvyšovať z pôvodných 10,10 eura 10,90 eura. Pri pracovnej ceste nad 18 hodín budú ľudia na stravu dostávať namiesto 15,30 eura sumu 16,40 eura. Zároveň vzrastie aj minimálna hodnota stravných lístkov. Tvorí ju 75 percent výšky stravného pri pracovnej ceste v trvaní päť až 12 hodín, minimálna výška pre stravné lístky tak stúpne zo súčasných 5,10 eura na 5,48 eura. Ide len o minimum, firma môže svojim zamestnancom dávať lístky s vyššou hodnotou.

Zmeny sa dotýkajú aj tých zamestnancov, ktorí si namiesto stravného lístka vybrali príspevok na stravovanie. Ten musí byť vždy vo výške najmenej 55 percent z ceny jedla a maximálne vo výške 55 percent zo sumy stravného za päť až 12 hodín trvania pracovnej cesty. Najvyšší možný príspevok tak stúpne zo súčasných 3,74 eura na štyri eurá. Rovnakú sumu si môžu do daňových výdavkov zahrnúť za každý odpracovaný deň aj podnikatelia. Počíta sa totiž ako 55 percent z hodnoty päť až 12 hodín trvajúcej pracovnej cesty.

Zvýšenie stravného
Ministerstvo práce navrhuje opätovné zvýšenie stravného. (Ilustračné foto: Depositphotos)

Zahraničné stravné rásť nebude

Firma môže zamestnancom sumy stravného aj krátiť, ak je na služobnej ceste strava zadarmo. Nepočíta sa do toho menšie občerstvenie ako pečivo či káva, malo by ísť o plnohodnotnú stravu podľa štandardov. Za raňajky sa stravné kráti o 25 percent, za obed o 40 a za večeru o 35 percent zo sumy stravného pri ceste nad 18 hodín. Po novom tak za raňajky bude stravné krátené o 4,10 eura, za obed o 6,56 eura a za večeru o 5,74 eura.

Zvýšenie stravného sa nedotkne pracovnej cesty za hranice Slovenska. V tomto prípade sa totiž počíta podľa základnej sadzby, ktorá je takmer pri každej krajine odlišná. Okrem toho sa mení podľa trvania služobky, do šesť hodín je stravné na úrovni 25 percent zo základnej sadzby stravného, nad šesť až 12 hodín je to 50 percent a nad 12 hodín je stravné v celkovej výške základnej sadzby podľa krajiny.

V prípade návštevy viacerých krajín v jeden deň sa počíta stravné podľa tej krajiny, kde pracujúci strávil najviac času. Keď je to nerozhodné z pohľadu hodín, zamestnanec si môže vybrať. Aj stravné v zahraničí môže firma krátiť o rovnaké percentá pri jednotlivých jedlách ako pri tom klasickom. Vypočíta sa zo stravného základnej sadzby pri ceste nad 12 hodín alebo z najvyššej sumy stravného na danej ceste.

Sumy stravného podľa návrhu v roku 2023

Čas/stravné lístkyStravné od 1. 1. 2023Stravné z návrhu
5 až 12 hodín6,80 €7,30 €
12 až 18 hodín10,10 €10,90 €
nad 18 hodín15,30 €16,40 €
Stravné lístky – minimálna hodnota5,10 €5,48 €
Maximálny príspevok na stravovanie3,74 €4 €
Minimálny príspevok na stravovanie55 % z ceny jedla55 % z ceny jedla
Stravné pre živnostníka3,74 €/deň4 €/deň
Zdroj: Slov-lex.sk (zvýšenie stravného)