Kým na Slovensku nemusia domácnosti ani firmy od júla tohto roku platiť koncesionárske poplatky, Česká republika chystá ich zvýšenie. Zároveň sa má rozšíriť aj okruh ľudí, ktorí tieto poplatky musia platiť. Informoval o tom portál HN.cz.


Dnes české domácnosti platia za televíziu 135 korún (5,59 eura) mesačne a za rozhlas 45 korún (1,86 eura). Po novom by poplatok za televíziu mal stúpnuť na 160 korún (6,62 eura) a za rozhlas na 55 korún (2,28 eura). Koncesionárske poplatky by mali stúpnuť od roku 2025.

Rozšíriť sa má aj okruh ich platiteľov. Dnes ich musia platiť len ľudia, ktorí vlastnia televízny prijímač respektíve rádio. Po novom budú musieť koncesionárske poplatky platiť aj tí, ktorí vlastnia smartfón či počítač pripojený na internet, keďže aj na týchto zariadeniach je možné sledovať Českú televíziu a počúvať Český rozhlas.

Vďaka tejto zmene by mohlo poplatky začať platiť ďalších 230-tisíc domácností. V súčasnosti podľa HN platí za televíziu 3,3 milióna koncesionárov a za rozhlas tri milióny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: