Dávky zo Sociálnej poisťovne si môžu budúce matky vybaviť jednoduchšie. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Budúce matky si môžu napríklad tehotenskú dávku vybaviť elektronicky. Pri materskej zase nie je potrebné predkladať rodný list dieťaťa. Bez návštevy pobočky Sociálnej poisťovne sa ľudia zaobídu aj vtedy, ak poberajú rodičovský príspevok z úradu práce.


M. Kontúr pripomína, že o tehotenskú dávku je možné požiadať elektronicky cez e-formulár na webovej stránke poisťovne. Tehotné poistenkyne tak nemusia navštevovať pobočku. Tento formulár na tehotenské totiž patrí medzi formuláre, ktoré možno využívať len počas trvania mimoriadnej situácie a prístupný je v systéme elektronických služieb. Ženy, ktoré potom budú poberať tehotenské, už po pôrode nemusia predkladať potvrdenie o skončení tehotenstva.

Poisťovňa tiež pri poberaní materskej dávky už nemusia dodatočne predkladať kópiu rodného listu dieťaťa. Údaj získava Sociálna poisťovňa z registra ministerstva vnútra. Pre poberateľov rodičovského príspevku zase platí, že sa nemusia prihlasovať v Sociálnej poisťovni na dôchodkové poistenie ako poistenci štátu. Informáciu o poberaní dávky a identifikačné údaje o rodičovi a dieťati jej elektronicky poskytuje úrad práce.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: