V súčasnosti žije na svete v režime digitálneho nomádstva zhruba 40 miliónov ľudí. Ľudia, ktorí pracujú nezávisle na lokalite, ale môžu mať problém s cestovným poistením. Upozornila na to poisťovňa Union.


Digitálny nomád je človek, ktorý je pracovne nezávislý na lokalite a na živobytie si zarába vďaka využívaniu telekomunikačných technológií. Zjednodušene možno povedať, že na prácu potrebuje len počítač a pripojenie na internet.

Najlacnejšie celoročné poistenie, ktoré digitálni nomádi nakupujú najviac, má podmienku návratu domov. Na trhu väčšina poisťovní vyžaduje návrat na Slovensko každých 30 dní. „Kto sa rozhodne túto podmienku ignorovať a povedzme, že si na 32. deň pobytu zlomí nohu, má vážny problém, pretože tento úraz mu už jeho celoročné cestovné poistenie nepokryje,“ upozorňuje riaditeľ komerčnej poisťovne Union Tomáš Kalivoda.

Základné celoročné cestovné poistenie dovoľuje vycestovať do jednej krajiny do 60 dní. Ak by to niekomu na cestovanie nestačilo, existujú aj špecifické cestovné poistenie s vyšším limitom vycestovania. Cestovateľ si môže zvoliť napríklad dobu do 90 až 365 dní. Čím dlhšia je doba, tým drahšia je aj poistka. Niektoré poisťovne umožňujú predĺženie poistného krytia nad rámec maximálneho trvania cesty bez toho, aby bolo nutné uzatvárať si novú poistku.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: