Podniky už môžu podávať žiadosti o nenávratné finančné príspevky na inštaláciu fotovoltických systémov, ktoré im pomôžu znížiť náklady na elektrinu. Z Operačného programu Kvalita životného prostredia je na tento účel k dispozícii 10 miliónov eur.


„Naším cieľom je, čím skôr pomôcť podnikom a podporiť ich samovýrobu elektriny v situácii, keď ceny energií rastú. Preto sme radi, že sa nám v spolupráci s ministerstvom životného prostredia podarilo ešte tento rok zabezpečiť presun európskych prostriedkov v rámci končiaceho Operačného programu Kvalita životného prostredia z oblastí, v ktorých by inak zostali nevyužité,“ povedal minister hospodárstva Karel Hirman.

Nová výzva, ktorú vyhlásila Slovenská inovačná a energetická agentúra, je zameraná na výstavbu fotovoltických zariadení s inštalovaným výkonom od 10 do 500 kW v prípade pripojenia zariadenia do elektrizačnej sústavy a bez obmedzenia výkonu v prípade ostrovnej prevádzky. Príspevok môžu získať len firmy, ktoré nemajú sídlo v Bratislavskom kraji. Potrebné je, aby boli projekty zrealizované do konca roka 2023.

Spoločnosti môžu získať najviac 80 % z celkových oprávnených výdavkov pre malý podnik, 70 % pre stredný a 60 % pre veľký podnik. Termín uzavretia prvého hodnotiaceho kola je stanovený na 31. január 2023. Následne budú projekty hodnotené v mesačných intervaloch.

Podrobnejšie informácie k tejto výzve sú zverejnené na tejto internetovej stránke stránke.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: