Slovenské firmy už začínajú pociťovať negatívne dôsledky vojnového konfliktu na Ukrajine. Práve to môže mať za následok nárast nezamestnanosti, ktorý bude nasledovať v nadchádzajúcich mesiacoch. Tvrdí to personálna agentúra Grafton, podľa ktorej čakajú slovenský pracovný trh turbulentné časy.


Kým ešte nedávno sa podľa agentúry riešilo, či vojnoví utečenci z Ukrajiny budú obsadzovať pracovné miesta, aktuálne sa začínajú slovenské firmy venovať inej otázke. „Tou je, či vôbec nejaké pracovné miesta budú. Množstvu spoločností totiž hrozí ukončenie prevádzky, hromadné prepúšťanie a tým aj nárast celkovej nezamestnanosti,“ tvrdí Grafton.

Čím dlhšie bude prebiehať konflikt na Ukrajine a s ním aj pokračujúce sankcie smerom k Rusku, tým viac sa bude zvyšovať neistota na slovenskom pracovnom trhu. Práve slovenský trh je podľa Graftonu na podobné situácie citlivý kvôli prevahe automotive priemyslu.

„Napríklad v Nemecku zapríčinilo zvýšenie cien energií a pohonných hmôt vyšší záujem o alternatívnu dopravu. Poklesol záujem o kúpu osobných automobilov, predá sa teda menej áut. A keďže je nemecký trh silným odberateľom práve áut zo Slovenska, slovenské automobilky a ich pracovníci poklesom odbytu utrpia. Nebudú mať objednávky, bude sa vyrábať celkovo menej – to znamená, že budú potrebovať aj menej zamestnancov,“ tvrdí Branislav Jančuška z Graftonu.

Dodal, že firmy už preto pozastavili nábory nových pracovníkov a budú sa musieť pripraviť aj na vlnu prepúšťania. „Aktuálne najviac s našimi klientmi riešime kompenzáciu formou kurzarbeitu. Ide o pomoc štátu firmám v rámci zákona o podpore v čase skrátenej práce, aby preklenuli ťažké obdobie,“ dodal B. Jančuška s tým, že firmy obmedzia aj náklady na firemné školenia či jazykové kurzy.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: