Priemerná mesačná mzda sa v októbri tohto roka medziročne zvýšila vo všetkých odvetviach. Rast miezd vo všetkých odvetviach navyše po viac ako dvoch rokoch predbehol infláciu. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Najviac, o 17,6 percenta, rástli priemerné mzdy v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev na 721 eur. Dvojciferným tempom rástli mzdy zamestnancov aj v priemysle na 1 477 eur, vo veľkoobchode na 1 441 eur, maloobchode na 1 088 eur a v ubytovaní 1 093 eur. Rast miezd v ostatných vybraných odvetviach sa pohyboval od 7,9 percenta v predaji a oprave motorových vozidiel, kde októbrová priemerná mzda zodpovedala 1 367 eurám, do 9,8 percenta vo vybraných trhových službách vo výške1 370 eur.

Zamestnanci v októbri zarobili aj reálne viac ako pred rokom, teda rast miezd vo všetkých odvetviach predbehol infláciu. Mesačné dáta o mzdách síce zobrazujú len predbežné údaje, ale októbrový vývoj naznačuje, že obdobie reálnych poklesov zárobkov by mohlo byť čoskoro prekonané. Odmena za prácu sa reálne zvýšila najvýraznejšie, o 9,8 percenta, v reštauráciách a pohostinstvách a tiež o štyri perccentá v priemysle. Úroveň rastu prekročila tri percentá vo veľkoobchode, maloobchode aj v ubytovaní.

Mzdy počas októbra po viac ako dvoch rokoch predbehli infláciu

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: