Odborníci často upozorňujú, že situácia s dôchodkovým systémom je na Slovensku, ale aj v iných krajinách, dlhodobo neudržateľná. „To je jednoducho fakt, na ktorý musí reagovať každý pracujúci človek, ktorý chce svoj dôchodok prežiť dôstojne. Príprava na vlastné zabezpečenie penzie preto nie je vecou luxusu, ale skôr pudom finančnej sebazáchovy,“ vraví odborník na osobné financie z Partners Martin Daráš.


Tvrdí, že so sporením na dôchodok treba začať čo najskôr, ideálne od prvých príjmov. „Čas zohráva najdôležitejšiu úlohu a práve vstup na pracovný trh je ideálnym obdobím, kedy začať. Platí pravidlo, že z príjmu si určitú časť najskôr odložím a žijem z toho, čo ostane. Z dlhodobého hľadiska tento princíp podporuje finančnú disciplínu a prináša vynikajúce výsledky,“ vysvetľuje M. Daráš.

Ideálne finančné miery sú podľa neho 10 : 20 : 30 : 40 a platia v každom veku. Toto pravidlo hovorí o tom, že 10 percent z príjmu by sme si mali odkladať do rezervy, teda do finančného vankúša, ktorým dokážeme vykryť nejaké neočakávané finančné výdavky. Ďalších 20 percent by sme mali investovať a budovať ňou svoje aktíva, teda statky, ktoré nám budú generovať ďalší pasívny príjem. Najviac 30 % z príjmu by malo tvoriť úverové zaťaženie. A zvyšných 40 % je vyhradených na našu spotrebu.

„Samozrejme, isté modifikácie v rôznom veku sú možné. Je napríklad dôležité vedieť, či si mladý človek platí podnájom alebo býva u rodičov a nemusí prispievať na bývanie. Ak nemá žiadne záväzky ani žiadne spotrebné úvery, časť 30 % je dobré použiť na prípravu svojho vlastného bývania. Pri dnešných cenách nehnuteľností a nastavenom modeli financovania treba minimálne 20 % z ceny nehnuteľnosti uhradiť z vlastných peňazí,“ vysvetľuje M. Daráš.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: