V Česku sa bude po novom nárok na štátne sociálne dávky posudovať aj podľa toho, koľko majú žiadatelia vozidiel a aké sú ich úspory. V súčasnosti sa posudzuje iba ich príjem a výdavky. Upozornil na to portál novinky.cz.


Zmena je súčasťou reformy dávkového systému, ktorú predstavil tamojší minister práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Chceme, aby systém bol viac adresný a efektívny,“ cituje portál slová ministra.

Jednou z noviniek má byť majetkový test. Štát tak chce zabrániť tomu, aby o dávky žiadali aj ľudia, ktorí ich nepotrebujú. Ide o príspevok a doplatok na bývanie, prídavok na dieťa a príspevok na živobytie.

Domácnosti, ktoré o dávku žiadajú, budú môcť podľa portálu vlastniť jedno auto na dospelého člena a dve nehnuteľnosti, teda dom či byt, z ktorých v jednej musí žiadateľ bývať. Na bežnom, sporiacom alebo termínovanom účte potom môže mať jednotlivec najviac 200-tisíc českých korún (zhruba 7 900 eur), dvojčlenná domácnosť 250-tisíc korún (zhruba 9 870 eur), trojčlenná 300-tisíc korún (zhruba 11 850 eur), štvorčlenná 350-tisíc korún (zhruba 13 820 eur) a päť a viacčlenná 400-tisíc korún (zhruba 15 800 eur). Nebudú sa hodnotiť úspory na dôchodkovom či stavebnom sporení.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: