Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes nehlasovali o tom, či sa zvýši osobitný odvod z podnikania v regulovaných odvetviach a či ho budú platiť aj nové subjekty. Hlasovať o tomto návrhu budú až na marcovej schôdzi.


Návrh na zvýšenie odvodu z z 0,363 percenta na rovné jedno percento predložil ešte vlani v lete poslanec za Oľano MIlan Vetrák. Podľa jeho návrhu by tento odvod mali po novom platiť všetky subjekty, na ktoré dohliada Národná banka Slovenska s výnimkou bánk. Malo by ísť napríklad o sprostredkovateľov, lízingové spoločnosti či obchodníkov s cennými papiermi. Banky do tohto návrhu nezaradil, pretože vláda s nimi podpísala memorandum, v ktorom sa zaviazala, že podobný odvod nezavedie.

Poslanec Milan Čepček, ktorý bol v minulosti v klube Oľano, v parlamente predložil pozmeňujúci návrh, aby tento odvod platili aj banky. Poslanec a bývalý minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru pritom navrhol, aby banky platili odvod až v trojnásobnej výške.

Osobitný odvod z regulovaných odvetví sa na Slovensku zaviedol v roku 2012. Platia ho napríklad poisťovne, energetické spoločnosti či farmaceutické firmy. Hoci sa pôvodne hovorilo, že pôjde o dočasné opatrenie, zatiaľ nebolo určené, do kedy ho budú musieť dané firmy platiť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: