Návrh poslanca Milana Vetráka (Oľano), podľa ktorého by sa mal výrazne zvýšiť odvod z regulovaných odvetví a zároveň rozšíriť počet firiem, ktoré ho platia, posunul parlament do druhého čítania. Za hlasovalo 74 z 80 prítomných poslancov.


Dnes platia vybrané regulované subjekty, vrátane poisťovní, energetických firiem či telekomunikačných operátorov, každý mesiac špeciálny odvod vo výške 0,363 percenta z hrubého zisku. Po novom sa má sadzba odvodu takmer strojnásobiť na jedno percento mesačne. To znamená, že dotknutým firmám tento odvod odkrojí ročne 12 percent z ich zisku.

Zároveň M. Vetrák navrhuje, aby sa odvod po novom vzťahoval na všetky subjekty, na ktoré dohliada Národná banka Slovenska, s výnimkou bánk. Banky totiž majú s vládou podpísané memorandum, v ktorom im sľúbila, že im podobný odvod nezavedenie.

Ak parlament návrh odobrí, odvod by po novom mali platiť napríklad sprostredkovatelia, lízingovky, či obchodníci s cennými papiermi. Ich zástupcovia sa už v spoločnom stanovisku ohradili proti tomuto odvodu.

Za zvýšenie a rozšírenie odvodu hlasoval prakticky celý poslanecký klub Oľano s výnimkou troch poslancov, ktorí nehlasovalli. Za boli aj poslanci Sme rodina a všetci traja poslanci Za ľudí. Z nezaradených poslancov návrh podporili Filip Kuffa, Štefan Kuffa, Tomáš Taraba, Katarína Hatráková, Ján Mičovský, Slavěna Vorobelová, Martin Čepček a Martin Klus. Proti bol jedine Tomáš Valášek. Poslanci z klubov Smer SD, SaS ako aj nezeradení poslanci z Hlasu či viacerí kotlebovci sa pri hlasovaní neprezentovali.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: