Pri nehode v zahraničí treba kontaktovať asistenčnú službu poisťovne, ktorá poskytne všetky informácie a potrebné rady. V tlačovej správe na to upozornila poisťovňa Uniqa.


Ak ide o banálnu nehodu, stačí vyplniť Európsky záznam o nehode, ktorý by mal byť k dispozícii v každom aute. Ak sú na mieste svedkovia nehody, odporúča sa doplniť aj kontakt na nich. Záznam by mal obsahovať identifikáciu všetkých účastníkov nehody a vozidiel, vrátane ich poisťovne.

„Určite si tiež urobte fotodokumentáciu a nezabudnite na registračné značky vozidiel. V prípade kolízie s autom, ktoré ťahá príves, foťte vždy značku ťažného vozidla. Stávajú sa prípady, že jeden z účastníkov nehody sa snaží miesto opustiť. Vtedy sa dá podľa ŠPZ vyhľadať,“ radí manažér pre likvidáciu škôd z poistenia motorových vozidiel Uniqa Jiří Moravec.

Fotky treba doručiť spolu s oznámením škodovej udalosti do poisťovne. Správu o nehode spolu s prípadnou správou od polície budú potrebovať poisťovne účastníkov nehody k posúdeniu oprávnenosti nárokov na poistné plnenie. V prípade, že auto nie je po nehode pojazdné, asistenčná služba poisťovne zabezpečí jeho odtiahnutie do servisu až na Slovensko a pri väčších poškodeniach je možné požiadať asistenčnú službu o náhradné vozidlo.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: