Európska centrálna banka (ECB) včera rozhodla o zvýšení základnej úrokovej sadzby o 0,75 percentného bodu. Doteraz ešte nikdy takto výrazne sadzby nezvýšila. Zvyšovaním úrokov chce bojovať proti rastúcej inflácii v eurozóne.


„Existujú problémy, ktoré zásadným spôsobom ovplyvňujú menovú politiku, no napriek tomu sú mimo nášho dosahu. Rozkývané a raketovo rastúce ceny energií sú aktuálne tým najvypuklejším prípadom. Energie, presnejšie ich cena, však ovplyvňujú domácnosti, podniky, vlády. Všetko. A tu máme problém,“ napísal vo svojom komentári guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Tvrdí, že ak ľudia a podniky začnú očakávať, že tu vyššia inflácia ostane dlhší čas, môže sa zvýšiť aj skutočná inflácia. „Popritom, úplne pochopiteľne, rastú požiadavky ľudí, aby sa im zvýšil plat a vlády zase míňajú miliardy, aby zmiernili vplyv krízy na ľudí a ekonomiku. Občas rozumne, inokedy zase nie. To všetko dodáva palivo do motora, ktorý poháňa infláciu hore,“ tvrdí P. Kažimír.

Cieľom ECB je udržiava infláciu na dvojpercentnej úrovni. Podľa najnovších odhadov v nasledujúcom i tom ďalšom roku bude inflácia nad touto úrovňou. Ťahajú ju predovšetkým rastúce ceny energií.

„Júlové a včerajšie zvýšenie sadzieb (rovnako aj tie, ktoré budú nasledovať v blízkej budúcnosti) sú našou odpoveďou. Odpoveďou, ako reagovať na existujúce riziká a zabezpečiť, aby ceny nerástli takýmto tempom natrvalo,“ vraví P. Kažimír. Kam až úroky porastú, je pritom podľa neho v súčasnosti predčasné predvídať.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: