Aj v októbri tohto roka tržby maloobchodu boli medziročne nižšie o 4,4 percenta. Po dlhom období medziročných prírastkov mali maloobchodné predajne tržby nižšie ako pred rokom už tretí mesiac po sebe. Pokles tržieb v stálych cenách zaznamenalo až šesť z deviatich zložiek maloobchodu. Na základe svojich údajov o tom informoval Štatistický úrad SR.


S poklesom tržieb bojujú druhý mesiac po sebe veľkí hráči v maloobchode, ako sú hypermarkety a supermarkety, aktuálne mali tržby nižšie o 2,4 percenta. Predajne pohonných hmôt majú pol roka tržby medziročne nižšie. Ich nominálna hodnota bola síce výrazne vyššia ako pred rokom, ale po očistení o extrémny rast cien tržby klesli o viac ako päť percent.

O pätinu menej ako pred rokom utŕžili predajcovia v stánkoch a na trhoch. Pokles tržieb o viac ako 11 percent oproti roku 2021 mal aj zásielkový predaj a predajne mimo stánkov a trhov, a rovnako aj predajne s ostatným tovarom pre domácnosť, napríklad hobymarkety, predajne nábytku alebo spotrebnej elektroniky.

Tržby rástli o 3,6 percenta v špecializovaných predajniach (textilu, obuvi, drogériách), ktoré sú druhou podielovo najvýznamnejšou zložkou maloobchodu. Vyššie tržby si udržali aj predajne s PC a IKT zariadeniami o 15,8 percenta, a tiež predajne potravín, nápojov a tabaku o 3,7 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: