Vláda v stredu 26. mája schválila ďalšiu protiinflačnú pomoc. Jednorazový príspevok sto eur by mali dostať ľudia, ktorých doterajšia pomoc od štátu obišla. Celkovo by malo ísť o zhruba 50-tisíc ľudí. Niektoré rodiny so školopovinnými deťmi môžu dostať jednorazovú dotáciu na obedy vo výške 160 eur.


Nárok na stoeurový príspevok budú mať ľudia, ktorých mesačný príjem je najviac vo výške 1,81 násobku životného minima. V súčasnosti ide o sumu niečo málo cez 424 eur. Podmienkou bude, že príjem do tejto sumy poberajú posledných šesť mesiacov. Okrem toho musí platiť, že týmto ľuďom nebola poskytnutá dotácia na podporu humanitárnej pomoci a vlani nedostali žiadnu z doterajších foriem inflačnej pomoci. O dotáciu budú môcť ľudia požiadať od mája do konca júla tohto roka.

Na príspevok 160 eur bude mať nárok vyše 500 školopovinných detí. Podmienkou je, že sa nemôžu zúčastňovať na vyučovaní na základnej škole či v predprimárnom vzdelávaní a poskytuje sa im sociálna služba v zariadení podmienenom odkázanosťou. Rodiny môžu žiadosť o dotáciu poslať do 15. septembra tohto roka.

Nariadenie vlády začne platiť v máji a bude stáť vyše 5,48 milióna eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: