Prepustiť zamestnanca je dnes ťažké. Zamestnávateľ mu nemôže dať výpoveď len preto, že nie je spokojný s jeho výkonom. Podobné je to aj v Českej republike. Českí politici by to chceli zmeniť. Do tamojšieho zákonníka práce by sa mohla dostať aj možnosť dať zamestnancovi výpoveď bez udania dôvodu. Informoval o tom portál HN.cz.


To, že zamestnanec nepodáva dostatočný výkon, je podľa Národnej ekonomickej rady vlády (NERV) jedným z dôvodov, ktorý vedie k zníženiu produktivity firiem a takisto k strate konkurencieschopnosti na svetových trhoch. Ekonómovia z NERV preto v dokumente, ktorý dostala česká vláda, navrhujú, aby sa zákonník práce upravil tak, že bude jednoduchšie prijať zamestnanca ale ho aj prepustiť. So súčasným systémom zamestnávatelia nie sú spokojní a preto často naberajú ľudí radšej na živnosť.

NERV preto podľa HN navrhuje možnosť prepustiť zamestnanca aj bez udania dôvodu. „Riziko prepustenia je možné kompenzovať napríklad vyššou sumou odstupného. Zamestnávateľ by teda mohol dať výpoveď bez udania dôvodu, ale musel by zamestnancovi garantovať nie tri, ale možno štyri alebo päť mesačných platov,“ povedal pre HN.cz Helena Horská, jedna z členiek poradného orgánu.

Zaviesť by sa podľa nej mohla aj výpoveď podaná elektronicky. Dnes, keď mnoho zamestnancov pracuje z domu, je ťažké doručiť im včas písomnú výpoveď.

Okrem vlády riešia možnosť výpovede bez udania dôvodu aj viacerí poslanci parlamentu. „Vidím, že je dôležité uvoľniť pracovný pomer. Časté sú situácie, keď človek nemôže byť prepustený,“ povedala pre HN Michaela Opltová (STAN).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: