Minimálna mzda by mala od januára budúceho roka stúpnuť o 45 eur. Ľudia s najnižšími zárobkami by tak mali mesačne dostávať na účet sumu 691 eur. Sumu už začiatkom marca určila výška priemernej mzdy za vlaňajšok. Slovenská legislatíva totiž počíta minimálnu mzdu na ďalší rok automatickým výpočtom ako 57 percent priemernej mesačnej mzdy v krajine spred dvoch rokov.

Minimálka rastie podľa automatu, ktorý ešte v roku 2020 nastavil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Zákon ale počíta aj s rokovaniami tripartity. Ak sa teda novej výške minimálnych zárobkov nedohodnú odborári a zamestnávatelia ku koncu tohto roka, jednoducho sa použije automatický výpočet tak, ako v januári minulého a tohto roka.

Najnižšia výplata je v súčasnosti na úrovni 646 eur mesačne v hrubom. Oproti vlaňajšku v januári rástla o 23 eur. O rovnakú sumu rástlo aj ďalších šesť stupňov minimálnej mzdy náročnosti práce. Po zmenách spred dvoch rokov totiž rastú stupne paušálne o rovnakú sumu, o akú sa zvyšuje základná minimálka. Predtým sa zvyšovali koeficientom.

Rezort práce zmenil aj podmienky príplatkov za nočnú, víkend alebo sviatok. Zostali v podstate zmrazené na úrovni z roka 2020. Predtým rástli automaticky spolu s minimálnou hodinovou mzdou. Teraz ich výšku určuje zákon. Zatiaľ nie je jasné, či ich rezort práce v zákone zmení pre rok 2023.

Aká bude minimálna mzda v roku 2023?

Minimálna mzda stúpne od 1. januára budúceho roka o 45 eur. Ľudia s najnižšou výplatou tak budú dostávať 691 eur mesačne v hrubom. Platí to len za predpokladu, že sa odborári a zamestnávatelia pred koncom tohto roka nedohodnú na inej výške. V minulosti sa to však nikdy nestalo. Minimálna mzda sa potom určuje podľa automatického výpočtu. Hodinová minimálna mzda sa zvýši zo súčasných 3,713 eura na 3,971 eura za hodinu. Oznámenie o sume mesačnej minimálnej mzdy by malo byť zverejnené spravidla vždy začiatkom novembra.

Čo alebo kto o tom rozhoduje?

Sumu minimálnej mzdy určuje legislatíva. Buď sa na jej výške dohodnú odborári a zamestnávatelia na svojich rokovaniach v priebehu leta a koncom daného roka, alebo ju automaticky určí automatický výpočet. Ten počíta s rastom na úrovni 57 percent z priemernej mesačnej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Keďže priemerná mzda za rok 2021 bola na úrovni 1 211 eur, tak 57 percent z tejto hodnoty je po zaokrúhlení celé eurá nahor 691 eur.

Minimálna mzda
Minimálna mzda bude v roku 2023 na úrovni 691 eur. (Ilustračné foto: Freepik)

Aká bude minimálna mzda podľa stupňov náročnosti práce?

Na Slovensku je zavedených aj šesť stupňov náročnosti práce, ktoré majú svoju vlastnú minimálnu mzdu podľa druhu práce. Napríklad na druhom stupni sú okrem iného aj jednoduché remeselné práce, na šiestom stupni zase napríklad pozície zodpovedné za riadenie a organizáciu. Každý stupeň od roku 2020 rastie o rovnakú sumu, o akú sa zvyšuje základná minimálna mzda. V tomto prípade sa teda každá suma na jednotlivom stupni zvýši o 45 eur. Najnižšia výplata na druhom stupni tak od januára stúpne z pôvodných 762 eur na 807 eur. Na najvyššom stupni náročnosti práce zase z tohtoročných 1 226 eur na budúcoročných 1 271 eur mesačne.

StupeňMinimálna mzda v roku 2022Minimálna mzda v roku 2023
1.646 eur691 eur
2.762 eur807 eur
3.878 eur923 eur
4.994 eur1 039 eur
5.1110 eur1 155 eur
6.1226 eur1 271 eur
Zdroj: Výpočet redakcie

Ako budú vyzerať príplatky za prácu?

Príplatky za prácu sa od januára zrejme opäť zvyšovať nebudú. Po zmenách v roku 2020 sa určujú každý rok pevne v zákone. Ešte predtým to nebolo potrebné, keďže ich rast bol viazaný automatickým výpočtom podľa výšky hodinovej minimálnej mzdy. Rezort práce ich tak v podstate zmrazil s tým, že ich môže zvýšiť len zmenou v zákone. Zmena neovplyvňuje príplatok za prácu počas sviatku. Ten sa počíta ako sto percent priemerného zárobku za hodinu a pri práci na dohodu ako sto percent hodinovej minimálnej mzdy.

Príplatok za:Pevná suma (nepravidelná práca)Znížená suma* (pravidelná práca)
sobotu1,79 eura1,61 eura
nedeľu3,58 eura3,22 eura
nočnú (nerizikové povolanie)1,43 eura1,25 eura
nočnú (rizikové povolanie)1,79 euranemôže sa znížiť
sviatok (zamestnanec)100 % priemernej hodinovej mzdynemôže sa znížiť
sviatok (dohodár)3,58 euranemôže sa znížiť
*Poznámka: Príplatok môže byť znížený, ak ide o pravidelnú prácu cez víkend a v noci.

Aká bude čistá minimálna mzda v budúcom roku?

Minimálna mzda v roku 2023 dosiahne v hrubom 691 eur, ale zamestnanci dostanú na účet menej peňazí. Mzda je totiž uvádzaná v hrubom, čo znamená, že nie je očistená od daní a zdravotných či sociálnych odvodov. V súčasnosti ale nie je možné vypočítať, aká bude čistá minimálna mzda. Dôvodom je fakt, že nie je známa výška nezdaniteľného minima. Jeho výška bude známa až po stanovení životného minima v júlu tohto roka. Aktuálna suma čistej minimálnej mzdy na uplatnenia daňového bonusu na dieťa je 525,65 eura mesačne. Oproti vlaňajšku si ľudia prilepšili o vyše 17 eur mesačne.