Oddych, voľno v práci či predĺžený víkend. S tým si väčšina ľudí spája sviatky a dni pracovného pokoja. V roku 2022 ale ľuďom nepriniesli príliš mnoho voľna, pretože sa viackrát prekrývali s víkendom. V roku 2023 by ale malo celkovo pripadnúť na piatok alebo pondelok sedem sviatkov. Predĺžený víkend si tak ľudia budú môcť dopriať sedemkrát. Ak si ešte počas niektorých týždňov zoberú aj dovolenku, bude predĺženého voľna viac.

Celkovo je na Slovensku počas celého roka 16 sviatkov a dní pracovného pokoja. Definuje ich priamo zákon o štátnych sviatkoch, v ktorom je šesť štátnych sviatkov a ktoré sa určujú podľa konkrétneho dňa a mesiaca. Dátum má priradených aj osem dní pracovného pokoja. Odlišné sú len veľkonočné sviatky, ktoré sa podľa cirkevných pravidiel stanovujú vždy na prvú nedeľu po prvom splne a po jarnej rovnodennosti.

Medzi sviatky patrí Deň vzniku Slovenskej republiky, sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda, výročie Slovenského národného povstania, Deň Ústavy Slovenskej republiky, Deň vzniku samostatného česko-slovenského štátu a Deň boja za slobodu a demokraciu. Medzi dni pracovného pokoja patrí Zjavenie Pána, Sviatok práce, Sedembolestná Panna Mária, sviatok Všetkých svätých, Štedrý deň, Deň víťazstva nad fašizmom a prvý a druhý sviatok vianočný.

Predĺžený víkend v roku 2023

Vďaka tomu, že niektoré sviatky v roku 2023 pripadnú na posledný alebo prvý pracovný deň v týždni, si ľudia budú môcť dopriať aj predĺžený víkend. Prvý z nich je hneď na začiatku roka – 6. január totiž pripadne na piatok. Pracujúci tak môžu mať voľno od 5. až do 9. januára budúceho roka. Sviatky ako Deň vzniku Slovenskej republiky a Nový rok, ktoré sú vždy spolu 1. januára, ale neodhryznú z pracovného týždňa. Prvý deň v roku vychádza na nedeľu.

Na ďalší predĺžený víkend si ľudia budú musieť počkať až do začiatku apríla, kedy začínajú veľkonočné sviatky. Sú špecifické tým, že každý rok môžu byť dni týchto sviatkov odlišné. Veľká noc sa podľa cirkevných pravidiel stanovujú vždy na prvú nedeľu po prvom splne a po jarnej rovnodennosti. Tento rok začínajú 7. apríla, čo je piatok, a končia v pondelok 10. apríla. Dokopy tak zamestnanci spolu s víkendom nepôjdu do práce štyri dni.

Predĺžený víkend v budúcom roku zariadia aj Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom. Kým v roku 2022 vychádzali tieto dni pracovného pokoja na nedeľu, v roku 2023 to bude v obidvoch prípadoch pondelok. Opäť tak platí, že dva víkendy po sebe čakajú zamestnancov tri dni bez práce. V júli a v auguste sú dva sviatky uprostred týždňa. Ak by teda niekto chcel viac voľna, musel by si zobrať vždy na jeden deň dovolenku.

Ďalší predĺžený víkend bez straty dovolenky bude až na začiatku septembra. Keďže 1. septembra (Deň Ústavy Slovenskej republiky) a 15. septembra (Sedembolestná Panna Mária) sú sviatky v piatok, ľudí opäť čakajú tri dni voľna. Trojdňový víkend bude aj v novembri, keďže Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november) vychádza na piatok. Posledné voľné dni s víkendom budú počas vianočných sviatkov. Prvý a druhý sviatok vianočný vychádzajú na pondelok a utorok.

SviatokPredĺžený víkend
Zjavenie Pána6. – 8. január 2023
Veľkonočné sviatky7. – 10. apríl 2023
Sviatok práce29. apríl – 1. máj 2023
Deň víťazstva nad fašizmom6. – 8. máj 2023
Deň Ústavy Slovenskej republiky1. – 3. september 2023
Sedembolestná Panna Mária15. – 17. september 2023
Deň boja za slobodu a demokraciu17. – 19. november 2023
Vianočné sviatky23. – 26. december 2023
Zdroj: Slov-lex.sk (predĺžený víkend)
Predĺžený víkend
Predĺžený víkend si ľudia budú môcť v roku 2023 dopriať sedemkrát. (ilustračné foto: Freepik)

Práca počas sviatku je (ne)povinná

Sviatky na Slovensku a dni pracovného pokoja sú aj dňami, kedy má zamestnanec nárok na nepretržitý odpočinok. Inak povedané, nemusí ísť do práce. Prácu v týchto dňoch môže firma nariadiť len výnimočne a po dohode s odborármi. V deň nepretržitého odpočinku možno ľuďom nariadiť napríklad nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch.

Ide napríklad o naliehavé opravy, nakladanie a vykladanie, inventúru či uzávierky, záskok za kolegu, prácu v zdravotníctve, pri mimoriadnych udalostiach, práce nevyhnutné na uspokojovanie životných potrieb obyvateľstva, kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat či naliehavé práce v poľnohospodárstve.

Cez sviatok môže zamestnávateľ nariadiť zamestnancovi len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa. Ak už niekto musí pracovať aj počas sviatku, dostane mzdový príplatok za prácu. Nepretržitý odpočinok zamestnanca v týždni ale neplatí počas 28. októbra. Ten bol síce zaradený na zoznam sviatkov, ale nejde o deň pracovného pokoja.

Počas niektorých dní v roku je tiež zakázané volať do práce ľudí, ktorí predávajú tovar konečnému spotrebiteľovi alebo robia inú s tým súvisiacu prácu. Inak povedané, maloobchodné prevádzky sú počas presne vymedzených dní zatvorené. Zamestnanci z predaja nemusia ísť do práce 1. a 6. januára, cez Veľký piatok, Veľkonočnú nedeľu a Veľkonočný pondelok, ďalej 1. a 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. a 15. septembra, 1. a 17. novembra, 24. decembra po 12. hodine či 25. a 26. decembra.

Predávať v obchode môže sám majiteľ obchodu. Rovnako sú otvorené a pracuje sa na čerpacích staniciach, v predaji na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, v predaji cestovných lístkov či suvenírov. 8. mája, 1. septembra a 1. novembra je povolený aj predaj kvetov.

Kedy sú zatvorené obchody v roku 2023:

SviatokDátum a deň
Deň vzniku Slovenskej republiky1. január 2023 (nedeľa)
Zjavenie Pána (Traja králi)6. január 2023 (piatok)
Veľký piatok7. apríl 2023 (piatok)
Veľkonočná nedeľa9. apríl 2023 (nedeľa)
Veľkonočný pondelok10. apríl 2023 (pondelok)
Sviatok práce1. máj 2023 (pondelok)
Deň víťazstva nad fašizmom8. máj 2023 (pondelok)
Sviatok sv. Cyrila a Metoda5. júl 2023 (streda)
Výročie SNP29. august 2023 (utorok)
Deň Ústavy Slovenskej republiky1. september 2023 (piatok)
Sedembolestná Panna Mária15. september 2023 (piatok)
Sviatok všetkých svätých1. november 2023 (streda)
Deň boja za slobodu a demokraciu17. november 2023 (piatok)
Štedrý deň*24. december 2023 (nedeľa)
Prvý sviatok vianočný25. december 2023 (pondelok)
Druhý sviatok vianočný26. december 2023 (utorok)
*Na Štedrý deň sú obchody zatvorené od 12:00 hod. (predĺžený víkend)