Slovenskí penzisti by mali v tomto roku dostať 13. dôchodok v decembri. Portálu Finsider to potvrdilo ministerstvo práce. Mimoriadne vyplatenie trinástych dôchodkov v lete tak, ako to urobil štát vlani, zatiaľ nie je plánované. „Vyplatenie 13. dôchodku je plánované na december 2023. V lete plánuje Sociálna poisťovňa vyplácať novozavedený rodičovský bonus,“ hovorí Finsideru tlačový odbor ministerstva práce.


Minulý rok bol 13. dôchodok v plnej výške vyplatený už v júli. Vláda tak reagovala na zdražovanie, ktoré doliehalo hlavne na penzistov. Dôchodcovia potom vlani pred vianočnými sviatkami dostali aj čiastočný 14. dôchodok. Išlo v podstate o jednorazovú dávku, ktorá nemala výšku trinástej penzie. Bola na úrovni 70 percent z trinásteho dôchodku. Dôchodca tak dostal najviac 210 eur a minimálne 35 eur.

Ministerstvo práce ale tvrdí, že zdražovanie sleduje aj v tomto roku. „Rezort práce pozorne sleduje vývoj inflácie a jej dopad aj na túto skupinu obyvateľov, aby sme v prípade potreby boli pripravení reagovať vo forme ďalšej pomoci,“ dodáva tlačový odbor.

Vlani bol 13. dôchodok vo výške minimálne 50 eur a maximálne 300 eur. Na presnú výšku sa používa vzorec a v zásade platí, že čím má penzista vyšší dôchodok, tým nižšiu trinástu penziu dostane.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: