Ku koncu tretieho štvrťroku sa na bratislavskom sekundárnom trhu ponúkali byty s priemernou jednotkovou cenou 3 408 eur za meter štvorcový. Spočítali to vo svojej pravidelnej správe analytici spoločnosti Bencont Investments. Ide o sumu, ktorá je o 2,16 percenta nižšie, než bol ponukový priemer cien ešte v predchádzajúcom druhom štvrťroku.


Na trhu starších bytov to je pokles cien už posledných 12 mesiacov v rade. To znamená, že ceny sú od svojho pomysleného vrcholu, ktorý dosahovali v období júl až september 2022, aktuálne nižšie o 12,08 percenta. V ponuke starších bytov sa tak nachádzali byty s celkovým priemerom ich absolútnych cien vo výške 212 784 eur.

V Bratislave bolo možné si v treťom štvrťroku prenajať byt v priemere za 927 eur aj s energiami. Celkové priemerné nájomné sa tak oproti predošlému štvrťroku zvýšilo o 2,6 percenta a v porovnaní s predošlým rokom o 13,67 percenta. Na priemerný dvojizbový byt v Bratislave tak bolo potrebných v priemere 831 eur na úhradu nájmu a prislúchajúcich energií. Pod nárast nájomného sa v poslednom období podpísalo najmä pretavovanie zvýšených cien energií do nájmu ale aj nárast dopytu po nájomnom bývaní.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: