Nezamestnanosť pokračuje v poklese. V máji sa podiel disponibilných uchádzačov (PDU) o zamestnanie znížil na 3,78 percenta. Informovalo o tom Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.


(Inzercia)

Medziročne bol PDU nižší o 0,12 percentuálneho bodu, v porovnaní s aprílom sa znížil o štyri stotiny percentuálneho bodu. V porovnaní s minulým rokom sa nezamestnanosť znížila v štyroch krajoch, najvýraznejšie klesla v Košickom kraji a Prešovskom kraji.

„Ukazovateľ PDU stanovil v máji nové minimum. Dosiahol najnižšiu hodnotu od januára 2023, odkedy ho rezort práce začal oficiálne používať. Aj ďalšie ukazovatele, ako napríklad celkový počet uchádzačov o zamestnanie v evidencii úradov práce, sociálnych vecí a rodiny, sa pohybujú na úrovniach blízko historických miním,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Podľa ministra má „nemalú zásluhu na vývoji má aj viacero projektov a nástrojov, ktoré rezort práce v posledných mesiacoch rozbehol s cieľom v čo najväčšej miere mobilizovať domácu pracovnú silu pre potreby ekonomického rastu a efektívne podporiť ľudí pri hľadaní svojej novej práce.“

Úrady práce v máji evidovali 165 420 uchádzačov o zamestnanie. Je to druhý najnižší počet od roku 1993. Najmenej nezamestnaných bolo v evidencii v máji 2019, keď ich bolo 164 957.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: