Orange pokračuje v budovaní 5G siete. Aktuálne ňou pokrýva viac ako 25 percent obyvateľov Slovenska. Do konca budúceho roku plánuje pokrytie minimálne zdvojnásobiť.


Pri rozširovaní 5G siete sa chce Orange sústrediť predovšetkým na mestá a lokality s potenciálom pre biznisových zákazníkov, aby dokázal maximalizovať dostupnosť tejto siete pre čo najširšiu škálu používateľov. Spolu s tým chce Orange modernizovať aj 4G sieť.

Naopak staršiu 3G sieť plánuje už v budúcom roku vypnúť. „3G sieť, ktorá je dostupná pre 95 % populácie, využíva stále menej zákazníkov, dokonca menej ako sme očakávali. V súvislosti s ďalším rozširovaním 5G siete nám vypnutie 3G siete dáva jedinečnú príležitosť sústrediť sa na budovanie tej najlepšej 5G siete na Slovensku. Vďaka skoršiemu vypnutiu 3G siete sa nám naskytne výborná príležitosť posilniť 5G sieť o pásmo z 3G siete a akcelerovať tým našu 5G stratégiu, ktorá, veríme, bude prínosom pre všetkých našich zákazníkov,“ povedal riaditeľ úseku informačných systémov a sietí spoločnosti Orange Slovensko Eric Maintenay.

Orange chce frekvenčné pásma 3G siete, najmä 2100 Mhz, využiť pre vysokorýchlostnú 5G sieť, ostatné spektrá pre 4G/LTE sieť. Sľubuje si od toho, že tieto siete budú vďaka tomu silnejšie, robustnejšie a aj kvalitnejšie. 2G sieť plánuje Orange vypnúť medzi rokmi 2028 až 2030.

Vypnutie 3G siete by mohlo predstavovať problém pre mobilného operátora 4ka. Ten poskytuje v 3G sieti od Orangeu národný roaming pre svojich zákazníkov v lokalitách, v ktorých nemá pokrytie vlastnou sieťou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: