Dôchodcom by sa v tomto roku mohli mimoriadne zvyšovať penzie. Zákon totiž počíta s tým, že ak miera dôchodcovskej inflácie od poslednej valorizácie dôchodkov presiahne päť percent, penzia sa budú zvyšovať aj počas roka. Podľa údajov za február stúpla dôchodcovská inflácia od začiatku tohto rok o 3,1 percenta. Je to už viac ako polovica nárastu, ktorý treba na vyhlásenie mimoriadnej valorizácie.


V praxi to môže vyzerať tak, že napríklad v máji tohto roka štatistici oznámia, že na mimoriadne zvýšenie penzií boli splnené podmienky. To znamená, že od poslednej valorizácie, ktorá prebehla v januári, dôchodcovská inflácia dosiahne napríklad 5,1 percenta. Mimoriadna valorizácia sa potom premietne do penzií až v septembrových výplatných termínoch dôchodkov. Štát má na mimoriadne zvýšenie penzií tri mesiace od prekročenia piatich percent.

Dôchodcovia môžu v tomto roku dostať skôr aj trinásty dôchodok. Oficiálne sa vypláca až v decembri, no ministerstvo práce do zákona vložilo aj možnosť skoršieho vyplatenia. „V záujme pružného reagovania vlády napríklad na rast cien a s tým súvisiacich zvýšených finančných nákladov poberateľov dôchodkov sa navrhuje splnomocniť vládu vydávať nariadenie vlády, ktorým bude môcť zabezpečiť poberateľom dôchodku vyplatenie vládou určenej pomernej časti 13. dôchodku ešte pred decembrom,“ uvádza ministerstvo práce.