Najväčšej slovenskej banke v prvom štvrťroku medziročne klesol zisk o takmer 20 percent a dosiahol 54,7 milióna eur. Na hospodárení Slovenskej sporiteľni sa okrem iného prejavilo zavedenie osobitného odvodu, ktorý musia banky platiť od tohto roku.


„Aj napriek poklesu čistého zisku máme za sebou dobrý štvrťrok. 9-percentný rast prevádzkového zisku je výsledkom zväčšujúceho sa úverového portfólia a rastú nám aj výnosy z provízií za poistenie, investovanie či transakcie. Nákladová stranu nám ovplyvnilo viacero faktorov – osobitný odvod, kolegom a kolegyniam sme zvyšovali mzdy a neustále investujeme aj do digitalizácie,“ povedal generálny riaditeľ Slovenskej sporiteľne Peter Krutil.

Čistý úrokový výnos sporiteľne medziročne narástol o 10,2 % na 137,8 milióna eur. Banka tvrdí, že zásluhu na jeho raste malo pokračujúci zväčšovanie úverového portfólia. Na druhej strane, úrokové náklady za vklady a iné finančné pasíva medziročne stúpli.

O desať percent na 50,1 milióna eur vzrástol čistý výnos z poplatkov a provízií. Pod tento výsledok sa pozitívne podpísali výnosy z provízií za poistenie, výnosy súvisiace s investovaním do podielových fondov, výnosy z poplatkov za správu účtu a z transakčných poplatkov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: