Vláda na svojom stredajšom (5. október) rokovaní schválila navýšenie limitu pre zabezpečenie poskytovania podpory v čase skrátenej práce o päť miliónov eur pre rok 2022. Vyplýva to z návrhu na uvoľnenie finančných prostriedkov pre účely poskytovania podpory v čase skrátenej práce z dielne ministerstva práce.


„V dôsledku ozbrojeného konfliktu na Ukrajine nemôžu niektorí zamestnávatelia prideľovať prácu svojim zamestnancom v plnom rozsahu. Využívajú teda systém skrátenej práce a žiadajú o finančnú pomoc. Limity na poskytnutie finančných prostriedkov sa však podľa zákona naplnili, preto o ďalšom navýšení musela rozhodnúť vláda,“ argumentuje rezort práce.

Ústredie práce za mesiace marec až august podporilo 235 žiadateľov sumou 19,4 milióna eur pre zachovanie takmer 76-tisíc pracovných miest. Aktuálne je v procese schvaľovania ďalších približne 60 žiadostí pre podporu takmer 4000 pracovných miest, ktorých objem žiadanej finančnej podpory je viac ako milión eur. Zákon o skrátenej práci ustanovuje maximálnu celkovú výšku podpory pre rok 2022 v sume 20 miliónov eur.

„Pri zavedení tohto zákonného limitu sa však nepočítalo s ozbrojeným konfliktom v susednom štáte. Keďže bola maximálna výška uhradenej podpory už naplnená, v procese schvaľovania sú ďalšie žiadosti a je dôvodný predpoklad, že ešte budú pribúdať, ministerstvo práce na vláde predložilo návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov v sume päť miliónov eur,“ dodalo ministerstvo práce.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: