Ďalšie zvyšovanie dôchodkov v Českej republike. Tamojšia vláda na konci mája schválila v poradí tretiu valorizáciu penzií v tomto roku. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. Všetky české penzie sa teda zvýšia najprv v júni a potom aj v septembri tohto roka. Prvýkrát sa valorizovali tradične v januári 2022.


Dôvodom mimoriadnych valorizácií je prudký rast inflácie. V júni si dôchodcovia prilepšia o 8,2 percenta, čo bude v priemere o tisíc českých korún (cca 40 eur). Zásluhový percentný podiel penzie má potom opäť rásť v septembri o 5,2 percenta, čo je v priemere o ďalších 699 korún (cca 28 eur).

Na Slovensku sa v rámci protiinflačnej pomoci nepristúpilo k mimoriadnej valorizácii. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) to v rozhovore pre Finsider odôvodnil tým, že by išlo o zdĺhavý proces.

„Musel by prebehnúť legislatívny proces a Sociálna poisťovňa by si musela nastaviť systémy vyplácania dôchodkov v priebehu roka na inú úroveň. Reálne by mimoriadne zvýšenie prebehlo až na začiatku septembra,“ povedal s tým, že technicky „by to jednoducho trvalo dlho“.

Vláda ale v rámci opatrení, ktoré majú dôchodcom pomôcť prekonať obdobie zdražovania, predčasne vyplatí 13. dôchodky už v júli tohto roka. V praxi sa ale už 13. penzia na jeseň vyplácať nebude. Ak sa ale situácia so zdražovaním ešte zhorší, vláda už avizovala, že sa tým bude zaoberať.

Okrem toho bol schválený aj jednorazový príspevok pre seniorov nad 62 rokov, ktorí ešte nie sú poberateľmi dôchodku a nemajú iný príjem.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: