Prepis auta na iného majiteľa či napríklad zmena tabuliek s evidenčným číslom vozidla (EČV). Úradné zmeny pri vlastníctve vozidla sú takmer vždy spoplatnené. Výška poplatkov pritom závisí od mnohých faktorov, ako sú výkon motora, ale aj vek vozidla. Portál Finsider preto pripravil prehľadný zoznam úkonov a ich cenu.


Konkrétne sadzby za prepis auta určuje slovenská legislatíva. Ich súčasná úroveň je platná od júla 2023. Pri registrácii auta ide o poplatky za kategórie vozidiel L, M1 a N1, okrem kategórie N1 s najviac tromi miestami na sedenie.

Do kategórie L patria motocykle a malé motocykle, motorové trojkolky a tiež štvorkolky. Vozidlá M1 sú autá najviac s ôsmimi sedadlami okrem sedadla pre vodiča. Kategória N1 sú vozidlá projektované a konštruované na prepravu tovaru s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3 500 kilogramov.

Cena za prepis auta podľa veku


V zákone sú zároveň dve tabuľky. Jedna z nich určuje výšku poplatku podľa výkonu motora, druhá zase takzvaný koeficient podľa veku vozidla. Čím silnejšie je auto, tým vyšší je aj poplatok. Koeficient, naopak, klesá s vekom vozidla. Cena za prepis sa potom počíta podľa vzorca, v ktorom sa vynásobí sadzba poplatku podľa výkonu motora (tabuľka č. 1) s koeficientom (tabuľka č. 2).

Sadzba za výkon motora je v rozmedzí od menej ako 80 kilowattov (kW) do 210 a viac kW s poplatkom na úrovni tisíc eur. Poplatok zahŕňa zápis držiteľa motorového vozidla do evidencie vozidiel aj s vykonaním úprav v dokladoch vrátane ich vydania. Najnižší poplatok za prepis auta je vždy 33 eur. Výsledok sa ešte zaokrúhľuje na celé euro nadol (pod 50 centov), nahor (viac ako 50 centov) alebo sa nezaokrúhľuje (presne 50 centov).

Prepis auta
Výška poplatku za prepis auta sa počíta podľa vzorca. (Ilustračné foto: Freepik)

Cena za prepis auta podľa emisnej normy

Cenu za prihlásenie vozidla ovplyvňuje tabuľka s koeficientmi. Tabuľka začína na koeficiente 1,0 pri prvej evidencii vozidla. Čím viac rokov uplynie od prvej evidencie auta, tým je koeficient menší. Tým pádom je aj samotný poplatok za prihlásenie vozidla nižší. Tabuľka počíta s druhom paliva, emisnou triedou auta, alebo jeho vekom. Čím bude auto staršie, alebo bude mať nižšiu emisnú triedu, tým bude jeho prihlásenie drahšie.

Najnižší koeficient 0,10 je určený pre autá staršie ako 40 rokov od dátumu prvej evidencie bez ohľadu na to, aké palivo používa a akú má emisnú normu. Pre vozidlá na vodík alebo s kombináciou akéhokoľvek paliva a plug-In hybridu, bude platiť koeficient 0,20. Pri všetkých ostatných autách sa bude koeficient určovať podľa emisnej normy alebo dátumu prvej evidencie.

Pri najstarších a najmenej ekologických vozidlách bude na úrovni 1,00. Pri novších a ekologickejších je najnižší koeficient 0,40. Výnimkou sú elektromobily, za ktoré sa pri zápise platí 33 eur. Prioritne bude o koeficiente rozhodovať emisná norma. Od dátum prvej evidencie sa bude koeficient odvíjať len v prípade, ak sa pri vozidle nebude dať určiť emisná norma.

Koľko stoja tabuľky s evidenčným číslom vozidla od apríla 2024:

Typ tabuľkyPoplatok
Pridelenie náhodného evidenčného čísla a vydanie tabuľky vyrobenej z ľahkých kovov (za každú tabuľku)25 €
Vydanie tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru vyžarujúcej svetlo pri zapnutom osvetlení vozidla s evidenčným číslom vytvoreným na základe požiadavky držiteľa vozidla (prideľuje sa len jedna, druhá je obyčajná)260 €
Pridelenie zvláštneho evidenčného čísla a vydanie tabuľky s evidenčným číslom (za každú tabuľku)50 €
Vydanie tabuľky vyrobenej zo zliatin ľahkých kovov s evidenčným číslom vytvoreným na základe požiadavky držiteľa vozidla (za každú tabuľku)250 €
Vydanie tabuľky s evidenčným číslom zo skladových zásob orgánu Policajného zboru, o ktorej zloženie číslic požiadal vlastník vozidla alebo držiteľ vozidla (za každú tabuľku)250 €   
Zdroj: MV SR

Kto má zľavy pri registrácii vozidla a v akej výške

Legislatíva v niektorých prípadoch dovoľuje poplatok za prepis vozidla aj znížiť. Deje sa to napríklad vtedy, ak ide o ekologickejší typ vozidla alebo má majiteľ zdravotné postihnutie či ide o mnohočlennú rodinu s deťmi. Od poplatku sú úplne oslobodení ľudia, ktorí vozidlo napríklad zdedili, prípadne vozidlo získali v rámci príspevku od štátu.

Oslobodenie od poplatku:

  • Od poplatku je oslobodený zápis držiteľa motorového vozidla alebo prípojného vozidla nadobudnutého dedením, na základe úradného príkazu alebo rozhodnutia súdu a zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
  • Od poplatku je oslobodený zápis držiteľa motorového vozidla kategórie M1 a N1, ak bol na ich kúpu vlastníkovi poskytnutý príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.
  • Od poplatku e oslobodený zápis držiteľa motorového vozidla kategórie L1e (malé motocykle s maximálnou rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu).

Zľavy z poplatku za prepis auta:

  • Poplatok a zníži o 50 % pri zápise motorového vozidla, ktorým je držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, najviac však o 100 eur.
  • Poplatok sa zníži o 50 % pri zápise motorového vozidla kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie s výkonom motora do 110 kW vrátane, ak ide držiteľa s nárokom na prídavok na dieťa najmenej na štyri deti najneskôr do dovŕšenia 19 rokov veku. Poplatok sa môže znížiť najviac na 33 eur.
  • Poplatok sa zníži o 50 % pri zápise hybridného motorového vozidla, hybridného elektrického vozidla, motorového vozidla s pohonom na stlačený zemný plyn (CNG), motorového vozidla s pohonom na skvapalnený zemný plyn (LNG) a motorového vozidla na vodíkový pohon. Poplatok sa môže znížiť najviac na 33 eur.
  • Pri zápise vozidla, ktorého jediný pohon je elektrická energia, je poplatok vždy vo výške 33 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: