Pri nesplácaní dlhu sa náklady naň zvyšujú o úroky, ale aj náklady možnej exekúcie. Upozornila na to Slovenská komora exekútorov (SKE). Komora odporúča, aby v dnešných ekonomicky neistých časoch každý dôkladne zvážil prevzatie akéhokoľvek finančného záväzku.


„Ak dlh presiahne možnosti splácania, ľudia sa môžu ocitnúť v exekúcii, prostredníctvom ktorej od nich veriteľ svoju pohľadávku tak či tak vymôže, a občanovi pribudnú ďalšie náklady z exekučného konania,“ uviedla hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Pokiaľ nevyhnutné okolnosti prinútia občana zobrať si pôžičku, mal by podľa exekútorov hľadať alternatívu, ktorá ho v budúcnosti čo najmenej finančne zaťaží. „Určite je výhodnejšie vziať si úver z banky ako z nebankovej spoločnosti, ktoré majú nastavené menej prísne kritériá na bonitu klientov. Pri akomkoľvek úvere nie je najdôležitejším parametrom úroková sadzba, ale takzvaná ročná percentuálna miera nákladov, ktorá odráža všetky náklady na úver, vrátane rôznych poplatkov či poistenia. Pri spotrebných úveroch zaplatí občan na úrokoch tým menej, čím kratšiu dobu splácania si zvolí. Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia,“ dodala S. Kolesárová.