Mladí ľudia do 36 rokov túžia po vlastnom bývaní, a to aj za cenu dlhšieho čakania alebo zľavenia z pôvodných nárokov. Vyplýva to z prieskumu UniCredit Bank. Tí, ktorí už hypotéku splácajú, hovoria, že dokážu zvládnuť vyššie úrokové sadzby a splátky.


Najčastejšie si mladí ľudia vybavujú hypotéku na prvé bývanie v priemere v 28 rokoch. Najväčší záujem o vlastné bývanie prejavujú obyvatelia Trnavského a Nitrianskeho kraja. Oproti tomu pre 21 percent obyvateľov Bratislavského kraja a 25 percent obyvateľov Košického kraja je predstava celoživotného bývania v nájme prijateľná.

O niečo viac túžia po vlastnom bývaní ženy. Prieskum tiež ukázal, že 30 percent obyvateľov Slovenska je ochotných zľaviť zo svojich pôvodných požiadaviek a zobrať si hypotéku na menšiu nehnuteľnosť, než pôvodne zamýšľali, prípadne zmeniť lokalitu za lacnejšiu. Dáta ukazujú, že záujemcovia o hypotéku plánujú tiež našetriť rezervu, než si vezmú hypotéku.

Naopak, 21 percent opýtaných plánuje počkať, či sa situácia na trhu nezmení a ceny bytov nepôjdu dole. Ďalších 29 percent mladých ľudí sa v prieskume vyslovilo, že na hypotéku za existujúcich podmienok nedosahujú, a to ani v prípade, že by si kúpili malý byt do 45 metrov štvorcových.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: