Odborníci odhadujú, že na Slovensku minimálne 40 percent domov či bytov nie je poistených. Upozornila na to hovorkyňa poisťovne Wüstenrot Zuzana Horváth. Podľa internej analýzy poisťovne však tornádo na južnej Morave zvýšilo záujem o poistenie bývania. Medziročne počet nových poistení stúpol o takmer desať percent. Spoločnosť porovnávala obdobie od 1. júna do 31. decembra 2020 s rovnakým obdobím v roku 2021.


Podľa riaditeľa úseku podpory odbytu skupiny Wüstenrot Slavomíra Kurjana môže byť za rastom poistenia aj vývoj cien na stavebnom trhu. „Ak stavebné materiály a práce stúpnu, mnohí klienti dorovnajú tieto náklady vo svojej zmluve. V prípade, že majú nehnuteľnosť poistenú na 100-tisíc eur a dnes by porovnateľnú nehnuteľnosť postavili za 200-tisíc eur, aktualizácia poistenia je skutočne potrebná,“ tvrdí S. Kurjan.

Čo sa týka nepoistených nehnuteľností, ide podľa neho najmä o staršie rodinné domy, ktoré neboli kúpené prostredníctvom hypotéky. Pri čerpaní úveru na bývanie býva práve uzatvorené poistenie podmienkou, ktorú si banka kladie. „Pričom práve domy či byty nadobudnuté po roku 1989 často poistenie nemajú. Alebo majú poistku starú 30 rokov, ktorá nereflektuje súčasnú situáciu na trhu s nehnuteľnosťami,“ dodal S. Kurjan.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: