Kvôli zavedeniu možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch chýbajú pekárom zamestnanci. Upozornil na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC), podľa ktorého sa ani po opadnutí chrípkovej sezóny situácia nezlepšila, ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je veľká.


„Informácie od našich členov sú viac ako znepokojivé. Prevádzky nie sú schopné nájsť zamestnancov, fluktuácia novoprijatých je obrovská. Jedna z prevádzok napríklad prijala v minulom roku 197 ľudí, avšak 196 prevádzku opustilo. Iný podnik prijal a zároveň prišiel o 90 ľudí. A to napriek tomu, že podniky mzdy zvyšovali. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky a školenia sú pritom značné. Je možné predpokladať, že to všetko sa zrejme odzrkadlí v odbytových cenách,“ uviedol predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Zmenu zákona o odchode do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch zrealizovala na jeseň roku 2022 vláda na návrh vtedajšieho ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Pekári tvrdia, že o tejto úprave s nimi vláda nediskutovala napriek tomu, že sú súčasťou kritickej infraštruktúry a subjektami hospodárskej mobilizácie.