Podnikatelia, ktorí majú občiansky preukaz s čipom vydaný do 20. júna 2021, ho stále môžu využiť na elektronické podpisovanie dokumentov vrátane daňových priznaní. Informovala o tom finančná správa.


Pôvodne mala platnosť certifikátov na týchto občianskych preukazoch skončiť už na konci roku 2022. Štát ich platnosť následne predĺžil do konca roku 2023 a v októbri minulého roku rozhodol o ich ďalšom predĺžení až do konca roku 2024.

Kto chce využívať na podpisovanie svoj starší občiansky preukaz, musí si prostredníctvom aplikácie eID klient vo verzii 4.4 vydať certifikát pre uznaný spôsob autorizácie. Aplikácia by mala používateľov automaticky upozorniť na blížiaci sa koniec platnosti certifikátu.

Podnikatelia, ktorí si doteraz nevymenili svoj starý občiansky za nový, tak môžu aj v roku 2024 podpisovať všetky daňové priznania svojim súčasným dokumentom. V prípade, že štát platnosť certifikátov opätovne nepredĺži, budú podnikatelia v roku 2025 potrebovať na podpisovanie daňových priznaní nový občiansky preukaz.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: