Situácia na zmenu práce je podľa zamestnancov najpriaznivejšia od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Profesia realizovala agentúra Focus. Tretina respondentiek a respondentov si myslí, že aktuálne je priaznivá situácia na zmenu práce. Pri porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa tak nálady pracujúcich vrátili úroveň spred pandémie.


Jediný kraj, kde je podľa ľudí viac priaznivá ako nepriaznivá situácia na zmenu zamestnávateľa, je Bratislavský kraj. Celkovo platí, že čím sú ľudia mladší, tým optimistickejšie vnímajú možnosti zmeniť zamestnávateľa, najvýraznejšie to je vidno na skupine do 24 rokov, a tiež v prípade zamestnancov s vysokými príjmami. Naopak, čím nižší príjem, tým pesimistickejšie vnímanie situácie. Platí to tiež na ľudí, ktorí žijú sami alebo sú vdovy či vdovci.

Dôvodov, prečo ľudia menia zamestnanie, je viacero, ale nízky plat je suverénne najčastejším. Štyria z desiatich dotknutých respondentov zmenili svoje posledné zamestnanie práve pre slabé finančné ohodnotenie. Príčinou odchodu boli aj nevyhovujúce pracovné podmienky, zlá doprava na pracovisko, priveľa práce, respektíve nadčasov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: