Po zmiernení opatrení na konci minulého a začiatkom tohto roka sa síce situácia v cestovnom ruchu postupne vracia do normálu, v hotelierstve a gastro segmente je však naďalej veľmi kritická. Upozorňuje na to Asociácia hotelov a reštaurácií (AHR).


Viacero zariadení totiž napriek určitému uvoľneniu dočasne zatvorilo svoje prevádzky a iné to zvažujú. Dôvodom sú pretrvávajúce obmedzenia vstupu do prevádzok a z toho vyplývajúci pokles záujmu.To, že ide o vážne problémy, ktoré hotely a reštaurácie nezvládnu bez pomoci štátu, potvrdil aj najnovší prieskum AHR.

Prieskum sa zameral na obdobie od januára do marca 2022. Viac ako 40 percent opýtaných prevádzok aj po uvoľnení opatrení a otvorení muselo svoje prevádzky znova zatvoriť. „Hlavným dôvodom zatvárania prevádzok je pokles dopytu a chýbajúci hostia“, uviedol prezident AHRMarek Harbuľák. Tri štvrtiny opýtaných manažérov prevádzok uviedlo, že v januári 2022 zaznamenali pokles tržieb o viac ako 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019.

V mesiaci január dosiahlo 60 percent hotelov a penziónov vyťaženosť svojich kapacít do 20 percent. Necelých 12 percent hotelov a penziónov malo obsadenosť vyššiu ako 40 percent, čo predstavuje úroveň, pri ktorej tržby zvyčajne pokryjú náklady.

Ako hlavné dôvody poklesu uvádzajú prevádzkovatelia meniace sa opatrenia, predovšetkým podmienky pre vstup hostí do prevádzok zariadení (51 % prevádzkovateľov). Iba 12 percent z nich vidí ako hlavnú príčinu poklesu obavu hostí z možného nakazenia sa ochorením COVID- 19.

AHR preto navrhuje, aby sa obdobie poskytovania štátnej pomoci za súčasného nastavenia podmienok rozšírilo na mesiace január až marec 2022.