Daňový bonus na deti prešiel počas vlaňajška zásadnou rekonštrukciou. Nielen že sa menila jeho výška, ale aj podmienky výpočtu či nároku. Posledné zmeny začali platiť na začiatku tohto roka. Štedrejší je aj daňový bonus u živnostníka. Ten si ho môže uplatniť až vtedy, keď bude priznávať tohtoročné zárobky. Po novom je bonus nastavený na maximálnu výšku a počíta sa z čiastkového základu dane. Aby živnostník získal jeho plnú výšku, musí mať v tomto roku dostatočné zárobky.

Od januára tohto roka sa daňový bonus na deti do 18 rokov zvýšil na 140 eur mesačne a bonus na deti nad 18 rokov je na úrovni 50 eur. Daňový bonus u živnostníka je tak za rok maximálne 1 680 eur na dieťa do 18 rokov a 600 eur ročne na každé staršie dieťa. Pri splnení podmienok si ho môžu rodičia uplatňovať len za tento a budúci rok. Takto nastavené sumy sú totiž v zákone len dočasné.

V praxi sa reálna výška bonusu počíta podľa toho, aký má rodič príjem a koľko má detí. Živnostník si teda v priznaní môže uplatniť bonus podľa percent z jeho čiastkového základu dane. Ten predstavuje celkový príjem živnostníka po odpočítaní skutočných či paušálnych výdavkov a zaplatených sociálnych a zdravotných odvodov.

Daňový bonus u živnostníka sa počíta ako:

  • 20 % z čiastkového základu dane v prípade 1 dieťaťa,
  • 27 % z čiastkového základu dane v prípade 2 detí,
  • 34 % z čiastkového základu dane v prípade 3 detí,
  • 41 % z čiastkového základu dane v prípade 4 detí,
  • 48 % z čiastkového základu dane v prípade 5 detí,
  • 55 % z čiastkového základu dane v prípade 6 a viacerých detí.

Maximálny daňový bonus u živnostníka v roku 2023

Počet detí do 18 rokovPočet detí nad 18 rokovMaximálny daňový bonusCelkový ročný príjem
101 680 €29 564,70 €
203 360 €35 870,32 €
305 040 €38 249,41 €
01600 €16 064,70 €
021 200 €19 675,80 €
031 800 €21 800 €
112 280 €29 675,80 €
Pozn.: Výpočet pre daňový bonus u živnostníka vychádza z predpokladu, že v roku 2023 platí minimálne odvody a uplatňuje si paušálne výdavky. (Výpočet: Finsider)

Výpočet z tabuľky platí za predpokladu, že si živnostník uplatňuje paušálne výdavky na úrovni 60 percent, respektíve v maximálnej výške 20-tisíc eur. Okrem toho tabuľka počíta s platením minimálnych odvodov, ktoré sú v tomto roku na úrovni 3 425,88 eura ročne. Môže ísť o podnikateľov, ktorí za tento rok zarobia výrazne viac ako vlani, pričom od januára stále platia minimálne odvody. Pri vyšších zárobkoch ale musia počítať s tým, že sa im odvody v budúcom roku už zvýšia.

Živnostníci sa pritom v tomto roku nemusia spoliehať len na svoje zárobky, aby dosiahli maximálny daňový bonus. Keď naň nebude stačiť príjem jedného rodiča, môžu sa k tomu pripočítať aj zárobky toho druhého. Ten tiež musí spĺňať podmienky na získanie daňového bonusu. Ak to bude platiť len časť roka, základ dane druhého rodiča sa navýši len o pomernú časť podľa počtu mesiacov, kedy ich druhý rodič spĺňal.

Bonus sa môže stále čerpať na dieťa do 25. roku jeho života, ak stále chodí do školy. Rodičia už ale nemusia sledovať hranicu svojho príjmu. Na daňový bonus u živnostníka či zamestnanca tak má nárok každý s príjmom už od jedného eura. Pred zmenami musel ročný príjem rodiča dosiahnuť aspoň šesťnásobok minimálnej mzdy v danom roku.

Daňový bonus u živnostníka
Od januára je štedrejší aj daňový bonus u živnostníka (Ilustračné foto: Depositphotos)

Ako fungoval bonus predtým a čo sa zmenilo

Daňový bonus u živnostníka či zamestnanca sa zásadnejšie zmenil počas vlaňajšieho mája schválením zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dielne ministerstva financií. V dvoch fázach sa potom upravili podmienky nároku, vekové kategórie detí a tiež mechanizmus výpočtu. Prvá fáza nastala vlani v júli, druhá od januára tohto roka. Vďaka zmenám by malo daňový bonus získať viac ľudí a vo vyššej sume.

Ešte do konca júna minulého roka bola suma bonusu rozdelená na vekové skupiny detí do šesť rokov, od šesť do 15 rokov a na deti nad 15 rokov. Podľa starých pravidiel mali rodičia detí do šesť rokov nárok na 47,14 eura, pri deťoch od šesť do 15 rokov poberali mesačne 43,60 eura a na deti nad 15 rokov čerpali 23,57 eura mesačne. Od júla bol rozdiel vo výške bonusu už len pri deťoch do a nad 15 rokov. Na mladšie si rodičia vlani mohli šesť mesiacov uplatniť maximálne 70 eur a na deti nad 15 rokov veku najviac 40 eur mesačne.

Stále platí, že si daňový bonus uplatňuje len jeden z rodičov. To, že si môže k nároku pripočítať aj príjem druhého rodiča, bolo opatrenie, ktoré malo napraviť pôvodné nedostatky legislatívy. Zmeny by totiž v praxi spôsobili, že niektoré skupiny rodičov nezískajú maximálnu výšku daňového bonusu, alebo by mali od januára tohto roka nárok na nižšiu sumu ako podľa starých pravidiel.

Živnostníci, ktorí ešte nepriznali vlaňajšie príjmy, majú možnosť si tiež vybrať, aký daňový bonus si uplatnia. Ak je daňový bonus podľa starých pravidiel pre nich výhodnejší ako ten, ktorý začal platiť na začiatku júla minulého roka, môže si v daňovom priznaní uplatniť pre neho výhodnejšiu sumu. Od januára tohto roka to už neplatí a živnostníci si môžu do priznania započítať len výšky bonusu podľa nových pravidiel.