Ľuďom v problémoch zostáva od júla 2022 viac peňazí. Vďaka rastu životného minima sa totiž znižujú takzvané exekučné zrážky. Základná suma životného minima stúpla z pôvodných 218,06 eura na 234,42 eura mesačne. Podľa zákona ide o minimálnu mesačnú sumu, ktorá je potrebná na výdavky jednej osoby v hmotnej núdzi. Preto je zároveň v rôznych percentuálnych podobách chránená aj pred exekútormi.

Platí to napríklad aj pre exekučné zrážky zo mzdy či dôchodku. Nepostihnuteľná čiastka pri takzvaných neprednostných pohľadávkach v rámci exekúcie, ktoré tvoria napríklad splátky úverov, je od januára tohto roka vo výške 140 percent životného minima. Ešte pred júlovou zmenou platilo, že keď sa v týchto prípadoch uplatnili exekučné zrážky, každému dlžníkovi muselo ostať minimálne 305,28 eura mesačne. Po novom chránená suma stúpla na úroveň 328,18 eura.

Úroveň chránenej sumy sa ešte zvýši o 25 percent z tejto sumy, ak dlžník niekoho vyživuje. „Ak teda napríklad vyživuje manželku a dve deti, musí takejto rodine od 1. júla pri neprednostnej pohľadávke ostať na osobnú spotrebu minimálne 574,32 eura,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov (SKE) Stanislava Kolesárová. Uplatňuje sa to aj na manžela či manželku, ktorí majú príjem.

Pre zamestnanca, ktorý zarába napríklad minimálnu mzdu a vyživuje ešte manželku a dve deti, to znamená, že mu exekútor nemôže z výplaty zobrať nič. Jeho základná čistá minimálna mzda je totiž v súčasnosti na úrovni 525,65 eura mesačne, čo je takmer 50 eur pod chráneným limitom. Nič na tom nezmení ani rast minimálnej mzdy od budúceho roka. Zamestnanec bude v čistom zarábať takmer 569 eur mesačne.

Prednostné pohľadávky sú prísnejšie

Ak ale ide o prednostnú pohľadávku v rámci exekúcie, nepostihnuteľná suma tvorí sto percent sumy životného minima. Aj keď sa uplatnia exekučné zrážky, dlžníkovi musí od júla pri prednostných pohľadávkach zostať minimálne 234,42 eura mesačne. Sumy sa teda v tomto prípade zmenili rovnako ako samotné životné minimum.

Prednostné pohľadávky sú napríklad výživné, náhrady škody po ublížením na zdraví, dane, dlhy na odvodoch a podobne. Aj v tomto prípade sa suma zvyšuje pri vyživovaní ďalších osôb v domácnosti. „Ak takýto človek vyživuje manželku a dve deti, musí im ostať na živobytie minimálne 410,24 eura,“ vysvetľuje S. Kolesárová.

Exekučné zrážky
Exekučné zrážky zo mzdy budú od júla nižšie. (ilustračné foto: Deposithphotos)

Pri exekúciách existuje aj hranica príjmu, nad ktorou môže zvyšok výplaty dlžníka exekútor zobrať bez obmedzenia. Od júla stúpla z úrovne 915,84 eura na 984,54 eura mesačne. „Ostávajúca čiastka až do sumy 984,54 eura sa delí na tretiny. Pri neprednostných pohľadávkach ide na splácanie exekúcie jedna tretina a dve tretiny ostávajú dlžníkovi. Pri prednostných pohľadávkach idú dve tretiny na splátky a tretina ostáva dlžníkovi,“ spresňuje S. Kolesárová. Ale všetko nad sumou 984,54 eura môže od júla tohto roka exekútor dlžníkovi zobrať bez obmedzenia.

Limit a chránená suma pri neprednostných pohľadávkach sa pritom menili v januári tohto roka. Prišlo s nimi ministerstvo spravodlivosti s cieľom upraviť rozsah zrážok zo mzdy tak, aby sa bral do úvahy vysoký rast životných nákladov alebo prípadné negatívne dopady pandémie na peňaženky obyvateľstva s dlhmi. Okrem toho by mala byť nová úprava aj sčasti motivačná.

Exekučné zrážky z výplaty budú nižšie

Rast životného minima teda pozitívne pocítia ľudia, ktorým exekútor bude z príjmu strhávať menej peňazí. Prejaví sa to už vo výplate za júl, ktorú dostanú v auguste. Koľko peňazí po novom poputuje na splácanie dlhu záleží hlavne od výšky príjmu, vyživovaných osôb a samotného dlhu. Viac ale zostane hlavne tým, od ktorých exekútor vymáha takzvané neprednostné pohľadávky. Vtedy ide na splácanie dlhu menšia časť výplaty.

Povedzme, že zamestnanec zarába v čistom 700 eur mesačne, je slobodný a nemá ani deti. Exekútor od neho ale vymáha dlh na splátkach úveru vo výške tisíc eur. Zamestnávateľ preto musí uplatňovať aj exekučné zrážky zo mzdy. Z jeho príjmu najprv odpočíta chránenú sumu 328,18 eura, keďže splátka je neprednostná pohľadávka. Výsledok sa potom rozdelí na tretiny, z čoho len jedna môže ísť na exekúciu.

Zamestnancovi bude firma v tomto prípade od júla strhávať z výplaty maximálne 123,94 eura mesačne. Na účet mu teda bude chodiť niečo málo cez 576 eur až dovtedy, kým cez exekučné zrážky celý svoj dlh nesplatí. Jeho júlová výplata ale bude vďaka rastu životného minima o necelých osem eur vyššia ako výplata za jún tohto roka.

Exekučné zrážky a mzdaOd 1. júla 2022Predtým
Čistá mzda700 €700 €
Chránená suma328,18 €305.28 €
Chránená suma na ďalšie osoby00
Zrážka bez obmedzenia00
1/3 príjmu na neprednostnú pohľadávku123,94 €131,57 €
Zrážka zo mzdy123,94 €131,57 €
Výplata576,06 €568,43 €
Výpočet redakcie Finsider

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: