Prídavky na dieťa, jednorazová pandemická pomoc a príspevok na školské pomôcky. Taký je súhrn dávok, ktoré dostanú niektorí rodičia v októbri z úradu práce. Celkovo by malo ísť o sumu niečo cez 200 eur. Dôvodom je špeciálne navýšenie rodinných prídavkov na deti za september, ktoré navrhuje rezort ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

Zvýšený prídavok na dieťa 2021

Ten by mal rodičom pomôcť so zvýšenými nákladmi na začiatok školy. Zároveň ide o druhú vlnu vyplácania jednorazových pandemických príspevkov pre rodiny s deťmi. Vyššie prídavky prinesie aj špeciálny príspevok na školské pomôcky, s ktorým prišla ešte bývalá vláda v roku 2019. Dostávajú ho rodičia žiakov prvého ročníka.

O príspevky podľa M. Krajniaka netreba žiadať a budú sa posielať automaticky. Konkrétny návrh o jednorazovom pandemickom príspevku pre deti by mal šéf ministerstva práce predložiť tento týždeň na rokovanie vlády.

Len pre deti do 18 rokov

Ministerstvo práce chce jednorazový príspevok vyplácať ako navýšenie ku klasickému prídavku na dieťa. Ten by sa mal za september jednorazovo zvýšiť o 74,50 eura. Vláda ho však pošle len rodičom detí do 18 rokov veku.

Skupina týchto rodičov by mala na každé takéto dieťa v októbri dostať prídavok celkovo vo výške sto eur. Klasický prídavok na dieťa totiž v súčasnosti dosahuje úroveň 25,50 eura.

Dostávajú ho tí, ktorí sa ešte starajú o nezaopatrené deti do 25 roku života. Prídavky sa vždy vyplácajú spätne za predchádzajúci mesiac. Preto sa ten za september vypláca v októbri.

  • Klasický prídavok na dieťa: 25,50 eura (mesačne v roku 2021).
  • Príplatok k prídavku za september: 74,50 eura (jednorazovo v októbri 2021).
  • Rodičia detí do 18 rokov veku spolu: 100 eur (jednorazovo vyplatené v októbri 2021).

Úrady práce však už nebudú príspevok posielať rodičom, ktorí v lete tohto roku dostali jednorazovú pomoc v hmotnej núdzi v sume 333 eur. Išlo o prvé kolo vyplácania sľubovanej pandemickej pomoci rodinám.

Ďalšiu stovku prvákom

O ďalších viac ako sto eur si v októbri prilepšia rodičia, ktorí tento rok do školy poslali prváka. Príspevok štát posiela už od roku 2019. Každý rok rastie podľa výšky životného minima a v tomto roku dosahuje úroveň 104,76 eura. Vypláca sa jednorazovo navyše k bežnému prídavku na dieťa.

Rodičia prvákov by tak mali v októbri spolu s pandemickým príspevkom dostať jednorazovo 204,76 eura. Vláda totiž poverila ministerstvo práce predložením takého návrhu, ktorý z nároku na príspevok pre rodičov detí do 18 rokov nevylúči ani rodičov prvákov.

Úrady práce si zoznam prvákov základných škôl overujú z centrálneho registra žiakov, kde ich musí zapísať každá základná škola do konca septembra. Rodičia tento príspevok dostanú takisto automaticky.

  • Rodičia detí do 18 rokov veku: 100 eur (jednorazovo vyplatené v októbri 2021).
  • Rodičia prváka: 104,76 eura (jednorazovo bez pandemického príspevku).
  • Rodičia prváka v roku 2021 spolu: 204,76 eura (jednorazovo vyplatené v októbri 2021).

Jednorazový príspevok sto eur na každé dieťa do 18. roku života môže podľa M. Krajniaka pomôcť najmä rodinám, ktoré majú viac detí a ktoré sa potrebujú pripraviť na nový školský rok.

Návrh, ktorý chce predložiť na najbližšom rokovaní vláde, bude mať formu nariadenia, preto sa podľa neho vôbec nemusí meniť zákon. Príspevok chce zaplatiť zo štátneho rozpočtu.

Príspevok kritizuje opozícia

Návrh jednorazového príspevku z rezortu práce kritizuje časť opozície. Poslanec Erik Tomáš z mimoparlamentného Hlasu-SD na sociálnej sieti napísal, že strana v opozícii presadzovala aj jednorazový covidový prídavok 300 eur na každé nezaopatrené dieťa do 25 rokov veku ako kompenzáciu za dištančné vzdelávanie.

„Ako je už známe, vládny valec napriek počiatočnému prísľubu podpory hnutia Sme rodina náš návrh zmietol zo stola a minister Krajniak ide teraz vyplatiť len 75 eur a len deťom do 18 rokov,“ kritizuje E. Tomáš vo svojom príspevku. 

Pochválil sa tiež tým, že to bol on, kto pred tromi rokmi v parlamente presadil príspevok pre prvákov základných škôl vo výške sto eur.

Staňte sa našim fanúšikom na Facebooku a neunikne Vám žiaden podobný článok

Každý deň prinášame správy zo sveta peňazí. Ak sa stanete našim fanúšikom na Facebooku, nič dôležité Vám už neunikne.


This will close in 15 seconds