Slovensko musí platiť čoraz vyššie úroky investorom za to, že sú mu ochotné požičať. Svedčí o tom aj dnešná aukcia dlhopisov. Vo všetkých prípadoch bude musieť Slovensko zaplatiť investorom viac, ako keď si požičiavalo minulý mesiac.


Prostredníctvom dlhopisov splatných v roku 2033 si Slovensko požičalo 162,2 milióna eur s priemerným ročným úrokom 3,6253 percenta. Pri dlhopisoch splatných v roku 2033 priemerný výnos dosiahol 3,7952. Slovensko si prostredníctvom týchto dlhopisov požičalo 194 miliónov eur.

Za dlhopisy splatné v roku 2023 bude Slovensko platiť ročný úrok 3,5577 percenta a celkovo si ich prostredníctvom požičalo 43,8 milióna eur.

Prostredníctvom najkratších dlhopisov, ktoré sú splatné v roku 2027 si Slovensko požičalo 206,2 milióna eur. Priemerný výnos, ktorý investorom za tieto peniaze zaplatí, je 3,2860 percenta.

To, že si investori pýtajú od Slovenska vyššie úroky, neznamená len, že vláda bude musieť vynaložiť viac peňazí na splácanie svojho dlhu. Vplyv to môže mať aj na hypotekárnych dlžníkov. Vláda je totiž v každej krajine najbezpečnejším dlžníkov. To znamená, že keď si budú požičiavať peniaze banky, musia počítať s tým, že investori od nich budú požadovať ešte vyššie úroky. Ani po tom, ako Európska centrálna banka zníži úroky, tak hypotekárne sadzby na Slovensku nemusia klesnúť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: