Úrokové sadzby na hypotékach naďalej rastú. Podľa Pavla Škriniara, finančného analytika Swiss Life Select Slovensko, sa svojou výškou vracajú do rokov 2011 až 2012. „Práve bola pokorená hranica piatich percent pri obľúbenej päťročnej fixácii,“ tvrdí.


Čo by mali súčasní dlžníci urobiť, závisí podľa neho od dĺžky času do konca fixácie úrokovej sadzby. „Čím viac času, tým ľahšia príprava na zmeny ale i vyššia pravdepodobnosť, že splátka sa nakoniec meniť ani nebude musieť. Sadzby sa totiž nemusia iba zvyšovať, ale v horizonte rokov môžu i klesnúť,“ hovorí P. Škriniar.

Dôležité je podľa neho budovanie finančnej rezervy. Dlžník si vďaka tomu postupne zvykne na vyššie výdavky a nárast splátky ho neprekvapí. Vtedy môže totiž prestať budovať finančnú rezervu a peniaze, ktoré dovtedy smerovali do nej, presmeruje do splácania hypotéky. V prípade, že by ani takéto opatrenie nestačilo na udržanie úrovne rodinných výdavkov, je možné do finančnej rezervy kedykoľvek načrieť pre finančnú výpomoc so splátkou.

Finančná rezerva môže poslúžiť aj ako nástroj na mimoriadnu splátku, vďaka ktorej si možno znížiť mesačnú splátku hypotéky. Oplatí sa mimoriadna splátka hypotéky, ak úroková sadzba bude napríklad na úrovni piatich percent?

„Odpoveď nie je jednoznačná a záleží na prioritách dlžníka: znížiť mesačnú splátku alebo mať zabezpečenie pre prípad výpadku príjmu? Stanoviť si priority je dôležité a je spojené s vyriešením dilemy: V prípade výpadku príjmu je problém splácať, aj keď je mesačná splátka o čosi nižšia. Nižšia splátka však prinesie nižšiu preplatenosť úveru. Finančný vankúš zase nemusí prinášať výnos prevyšujúci úrok na dlhu, teda je nevýhodné ho držať dlhodobo a vo vysokej výške. Takýto vankúš však môže zabezpečiť splácanie úveru na niekoľko mesiacov, ktoré sú potrebné na zabezpečenie náhradného príjmu,“ vraví finančný analytik.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: