Investori prišli o svoje peniaze nielen v Arce, ale aj v spoločnosti Helske. Tá podobne ako Arca sľubovala vysoké výnosy na dlhopisoch, ktoré nakoniec nevyplatila. Vyzerá to pritom, že reštrukturalizácia Helske v Českej republike sa hýbe smerom dopredu. České Hospodářské noviny uviedli, že veritelia Helske by mohli ako protihodnotu získať akcie vo fabrike na výrobu izolačného stavebného materiálu v Levoči.


Túto možnosť im ponúka pohľadávkový špecialista Jan Čermák. Ten podľa HN na konci roka 2021 ovládol zadlženú spoločnosť Helske a odstavil jej pôvodných majiteľov. Z firmy nakoniec vykúpil najhodnotnejší majetok, ktorým je fabrika v Levoči. Znalecký posudok ju ocenil na približne osem miliónov eur.

J. Čermák teraz podľa HN ponúka veriteľom, že za svoje pohľadávky dostanú akcie tejto fabriky, konkrétne akcie novovzniknutej spoločnosti Levoča Industry. Viacerí zástupcovia veriteľov, ktorých denník oslovil, potvrdili, že pravdepodobne túto ponuku využijú. Za svoje pohľadávky tak získajú akcie vo výrazne nižšej hodnote, než koľko im Helske dlhovalo.

Napríklad slovinská advokátska kancelária Sibinčič, Križanec, Novak zastupuje slovinských klientov, ktorým Helske dlhuje viac ako 18 miliónov eur. Slovenská sieť NRF zase zastupuje klientov, ktorých výška pohľadávok dosahuje 15 až 17 miliónov eur. Najväčším veriteľom je zrejme český fond IFIS, ktorý výšku svojich pohľadávok nešpecifikoval.

Proti tomuto postupu vystupuje spoločnosť Indebitum. Jej predstavitelia tvrdia, že sa nebránia výmene pohľadávok za akcie, ale nemalo by ísť len o akcie fabriky v Levoči, ale veritelia by mali získať aj podiel na ďalšom majetku Helske.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: