Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska takmer šesť miliónov súkromných pobytov spojených s prenocovaním doma či v zahraničí. V medziročnom porovnaní ich počet stúpol o 19 percent. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. Podľa štatistov ale oproti poslednému predkovidovému roku 2019 išlo vlani len o polovičné hodnoty. Pred tromi rokmi, tesne pred pandémiou totiž Slováci zrealizovali 12,1 milióna ciest.


Počet ciest do zahraničia vlani medziročne vzrástol o 67 percent, v porovnaní s rokom 2019 dosiahol však len tretinu hodnoty. Pri cestovaní do zahraničia už prevládali, rovnako ako v období pred pandémiou, dlhodobé pobyty (4 a viac nocí), ktoré naopak v prvom roku pandémie zaznamenali najprudší prepad.

Aj keď sa vlani počet dlhodobých ciest do zahraničia oproti roku 2020 viac ako zdvojnásobil, nevykryl výrazný 84-percentný medziročný prepad z roku 2020. Pred tromi rokmi totiž Slováci absolvovali v zahraničí 2,9 milióna dlhodobých ciest, v roku 2021 to bol necelý milión.

Počet pobytov s prenocovaním na Slovensku minulý rok vzrástol medziročne o deväť percent, keď obyvatelia Slovenska absolvovali 4,5 milióna ciest. K hodnotám v poslednom roku pred pandémiou stále chýbalo 41 percent ciest. Na pobytoch v rámci Slovenska strávili cestujúci najčastejšie jednu až tri noci, čo predstavovalo 71 percent zo všetkých pobytov na Slovensku. Cesty s viac ako tromi prenocovaniami predstavujú už niekoľko rokov necelú tretinu cestovateľských aktivít.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: