Európska komisia (EK) plánuje zaviesť digitálne euro. Dnes predstavila návrh, ktorý má digitálnu menu zaviesť do praxe. Novou digitálnou menou by sme mohli začať platiť najskôr o tri roky. Schváliť ho musí Európsky parlament či Európska Rada. A zaviesť do praxe by ho mala Európska centrálna banka.

Digitálne euro nenahradí papierové peniaze. Naopak, Európska komisia chce, aby sa členské štáty Európskej únie zasadili za väčšiu akceptovateľnosť a prístup k hotovosti. Digitálne euro má byť doplnkom papierových peňazí. A môže predstavovať aj konkurenciu pre platobné karty či iné platobné systémy.

Digitálne euro bude mať rovnakú hodnotu ako klasické euro. Ľudia z eurozóny si tak budú môcť svoju hotovosť, ktorú majú v banke, vymeniť za digitálnu menu. Rozdiel je v tom, že kým peniaze, ktoré máme na účte, sú zapísané na bankovom serveri, digitálne euro budeme môcť mať priamo v digitálnej peňaženke – peniaze tak budeme môcť mať napríklad v mobilnom telefóne. Ak ním zaplatíme, tieto peniaze sa presunú z nášho telefónu do iného zariadenia. Digitálna mena tak bude fungovať na podobnom princípe ako hotovosť.

Digitálne euro ponúkne základné služby bezplatne

Podľa návrhu by ľudia a firmy mohli platiť eurom „kedykoľvek a kdekoľvek v eurozóne.“ K dispozícii by mali byť online i offline platby. Vďaka tomu by sa mohli tieto platby uskutočňovať z jedného zariadenia na druhé aj v prípade, že nemajú pripojenie na internet. Digitálne platby by tak podľa Európskej komisie mali byť prístupné aj v odľahlých oblastiach bez mobilného signálu či v podzemných parkoviskách.

Kým online platby by mali ponúkať rovnakú úroveň ochrany osobných údajov ako existujúce digitálne platobné prostriedky, offline platby by podľa EK mali používateľom zabezpečiť vysoký stupeň ochrany súkromia a údajov. Používateľ by tak pri offline platbe mal o sebe zverejniť menej osobných údajov, ako je tomu dnes pri platbách v kartou. Mali by tak byť podobné platbe v hotovosti. Európska komisia to prirovnáva výberu hotovosti z bankomatu. Banka síce vie, koľko peňazí klient vybral, ale už nevie, na čo ich použil. Aj v tomto prípade bude banka vedieť, koľko klasických eur si klient vymenil za digitálnu menu, ale už by nemala vedieť, na čo konkrétne digitálne euro použil.

Ľudia a firmy by sa mali k digitálnemu euru dostať prostredníctvom bánk a iných poskytovateľov platobných služieb. Základné služby by pritom mali mať spotrebitelia zadarmo. Európska komisia sľubuje, že ľudia, ktorí nemajú bankový účet, by si mohli otvoriť účet aj na pošte či u iného verejného subjektu – napríklad na miestnom úrade. Tento účet má byť zároveň ľahko použiteľný a to aj pre osoby so zdravotným postihnutím.

Obchodníci budú musieť prijímať digitálnu menu

Európska komisia zároveň navrhuje, aby digitálne euro museli prijímať obchodníci v celej eurozóne. Výnimku by mali dostať len veľmi malí obchodníci, ktorí sa rozhodli, že nebudú prijímať digitálne platby. Náklady na zriadenie možnosti prijímať digitálne platby by totiž mohli byť pre nich neúmerne vysoké.

Digitálna mena by mohla motivovať viac obchodníkov, aby začali prijímať bezhotovostné platby. Dnes mnohí obchodníci odmietajú akceptovať karty, pretože musia banke platiť poplatok z každej platby, ktorú klient u nich uskutoční.

Komisia si sľubuje, že digitálne euro by mohlo byť základom pre ďalšie inovácie. Vďaka nim by napríklad banky mohli poskytovať svojim klientom nové inovatívne riešenia.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: