Už dve tretiny bánk v strednej a východnej Európe majú pre sektor financovania komerčných nehnuteľností nastavené udržateľné, resp. ESG stratégie. Rovnaký podiel bánk posudzuje úvery z hľadiska ESG. Vyplýva to z prieskumu KPMG Property Lending Barometer, ktorého sa zúčastnili zástupcovia viac ako 40 bánk z desiatich krajín regiónu, vrátane Slovenska.


Bankári zo všetkých krajín potvrdili rastúci význam udržateľného financovania. Tento trend urýchlili najmä legislatíva Európskej únie, ktorá sa premietla do stratégií materských spoločností a následne aj jednotlivých bánk. „Svoju úlohu zohrávajú aj požiadavky a prístup centrálnych bánk v jednotlivých krajinách. Záleží tiež na tom, či je daná krajina súčasťou eurozóny a spadá do pôsobnosti Európskej centrálnej banky,“ povedal Michal Maxim, partner pre oblasť finančných služieb a transformačných služieb v oblasti ESG, v spoločnosti KPMG na Slovensku.

Vyše 68 percent  bankárov uviedlo, že majú zavedené ESG kritériá pre hodnotenie úverov na financovania nehnuteľností. Približne rovnaký podiel respondentov potvrdil zber nových dát a zavedenie súvisiaceho interného monitoringu a reportingu. Implementácia opatrení v tejto oblasti je podľa prieskumu pomalšia v Bulharsku, Rumunsku a Srbsku.

Až 65 percent bánk má schválenú bankovú ESG stratégiu na financovanie komerčných nehnuteľností. Nad priemerom sa nachádzajú české, maďarské a poľské banky. Naopak, vyše polovica oslovených bánk v Chorvátsku a Rumunsku túto stratégiu zatiaľ neprijala.

Viac ako tri štvrtiny bánk, ktoré už zaviedli hodnotiace kritériá pre ESG, používa externé certifikáty udržateľnosti budov ako sú BREEAM, LEED, WELL či GRESB. Tri štvrtiny bánk má samostatný dotazník pre ESG. Využívajú aj energetické štítky, a to najmä v Českej republike a Chortvátsku. Platí pritom, že nesplnenie požadovaných kritérií ESG môže viesť až k zamietnutiu žiadosti o úver.

V poslednom období pribúdajú banky, ktoré pripravujú alebo už majú v ponuke špeciálny produkt zameraný na udržateľné financovanie – v prieskume KPMG Property Lending Barometer to potvrdila takmer polovica respondentov. Ak projekt spĺňa ESG kritériá, banky sú schopné ponúknuť nižšiu úrokovú sadzbu, dlhšiu lehotu splatnosti alebo nižšiu mieru amortizácie.

„Väčšina oslovených slovenských bankárov o zavedení špeciálneho produktu tohto typu zatiaľ neuvažuje. Zaviedla však špecifické ESG kritériá pre financovanie nehnuteľností. Splnenie týchto kritérií sa tak dá skôr považovať za jednu z podmienok na poskytnutie úveru,“ dodal M. Maxim.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: