Životné poistenie by malo byť nastavené tak, aby pokrylo obdobie až do veku odchodu do dôchodku. Ideálne je uzavrieť životné poistenie aspoň do veku 65 rokov, teda dovtedy, keď ľudia obvykle nastupujú do starobného dôchodku. Upozornil na to vedúci obchodu životnej poisťovne Youplus David Kuna v súvislosti s poisťovaním pri hypotéke. Dĺžka poistenia by mala podľa neho zodpovedať aspoň obdobiu, počas ktorého je človek zaviazaný splácať hypotéku.


Výška poistných súm by mala okrem toho zodpovedať tomu, akú hypotéku si ľudia zvolili. „Ak má klient hypotéku na 200 tisíc eur, rovnakú sumu by si mal dohodnúť pre prípad smrti, pokiaľ ide o pár, poistnú sumu si môžu podľa pomeru rodinných príjmov rozdeliť,“ tvrdí D. Kuna s tým, že ak ľudia chcú byť zodpovední, mala by poistná suma zodpovedať zostávajúcemu dlhu na úvere s pripočítaním aspoň jedného ročného príjmu živiteľa rodiny.

Banky tiež pri rokovaní o hypotéke často ponúkajú lepšiu úrokovú sadzbu v závislosti od uzavretia poistenia proti neschopnosti splácať. „Ľudia často podliehajú marketingovým taktikám bánk a nebankových inštitúcií, pretože nemajú dostatočné znalosti o danej problematike alebo si vopred nespočítajú všetky náklady. Aj keď znížený úrok môže na prvý pohľad pôsobiť atraktívne, reálne náklady vrátane výdavkov na poistenie môžu úrokovú sadzbu efektívne zvýšiť až o jedno percento, čím sa výhodnosť ponuky výrazne znižuje,“ upozorňuje D. Kuna.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: