Každý zamestnanec na Slovensku má nárok na voľné dni, počas ktorých nepríde o svoju mzdu. Platenú dovolenku mu garantuje slovenská legislatíva a jej dĺžka závisí od niekoľkých faktorov. Okrem toho na každý rok pripadá ďalších 14 sviatočných dní, kedy sa zo zákona pracovať nemusí. Keď zamestnanec tieto dni využije a spojí ich s víkendami, môže svoju zákonom garantovanú dovolenku minúť efektívnejšie a mať v roku viac voľna. Tento rok to môžu zúročiť hlavne ľudia, ktorí čerpajú až päť týždňov dovolenky. Nárok na to majú rodičia alebo zamestnanci nad 33 rokov.

Keďže prvý sviatok tohto roka má už krajina za sebou (1. január) a ďalší sviatok pripadá na sobotu (6. január), prvá príležitosť na voľné dni bude až o tri mesiace. Na konci marca totiž začínajú veľkonočné sviatky. Tie pripadajú na piatok a pondelok. Keď si zamestnanec zoberie štyri dni dovolenky, spolu so sviatkami a víkendami môže získať dokopy desať dní voľna. Ďalšie necelé dva týždne oddychu si môžu zamestnanci dopriať na začiatku mája. Spolu s dvomi víkendami a sviatkami, ktoré budú dve stredy po sebe, môžu za šesť dní dovolenky získať 12 dní bez práce.

Spájať voľné dni a dovolenku sa oplatí aj počas letných mesiacov. Jeden sviatok je totiž na začiatku júla a jeden na konci augusta. Zamestnanci tak môžu v prvom prípade vymeniť štyri dni dovolenky za deväť voľných dní. Rovnaký pomer môže zamestnanec dosiahnuť aj v auguste. Podobný scenár s dovolenkou je možné využiť aj na prelome októbra a novembra. Spolu s jedným sviatkom a dvomi víkendami získa deväť dní voľna, ale musí obetovať štyri dni dovolenky.

Posledná príležitosť na viaceré voľné dni s využitím menšieho míňania dovolenky bude na konci roka. Ak zamestnancom zostane ešte aspoň šesť dní dovolenky, môžu si kombináciu sviatkov a víkendov od práce oddýchnuť až 17 dní. Všetky vianočné a novoročné sviatky totiž budú uprostred pracovného týždňa a tiež na jeho začiatku. Zamestnanec, ktorý má nárok na 25 dní dovolenky a využil by ju v predchádzajúcich mesiacoch, by v tomto prípade musel mať v decembri ešte tri dni plateného voľna navyše.

Ako si skombinovať dovolenku, sviatky a víkendy v roku 2024

Voľné dniSviatky a víkendyDovolenka – voľné dni
29. marec – 7. apríl 20242 sviatky + 4 víkendové dni4 dni dovolenky – 10 dní voľna
1. máj – 12. máj 20242 sviatky + 4 víkendové dni6 dní dovolenky – 12 dní voľna
29. jún – 7. júl 20241 sviatok + 4 víkendové dni4 dni dovolenky – 9 dní voľna
24. august – 1. september 20241 sviatok + 4 víkendové dni4 dni dovolenky – 9 dní voľna
26. október – 3. november 20241 sviatok + 4 víkendové dni4 dni dovolenky – 9 dní voľna
21. december 2024 – 6. január 20255 sviatkov + 6 víkendových dní6 dní dovolenky – 17 dní voľna
Zdroj: Slov-lex.sk (voľné dni 2024)

Kto má koľko dovolenky

Nárok na dovolenku zamestnancom garantuje zákon, no musí pracovať na trvalý pracovný pomer či skrátený úväzok. Dovolenku nemôžu čerpať ľudia, ktorí pracujú len na dohodu. Po splnení podmienok vzniká nárok na dovolenku za kalendárny rok alebo jej pomernú časť podľa toho, koľko už zamestnanec odpracoval. U jedného zamestnávateľa totiž musí pracovať aspoň 60 dní. Až potom mu za každých 21 odpracovaných dní v roku patrí jedna dvanástina dovolenky na celý rok. Koľko dní dovolenky za jeden odpracovaný mesiac dostane závisí od toho, koľko dní voľna mu zaručuje legislatíva.

Základná výmera dovolenky pre zamestnanca je najmenej štyri týždne. V prípade, že má zamestnanec minimálne 33 rokov alebo sa stará o dieťa, firma mu musí dať jeden týždeň dovolenky navyše. O niečo viac voľna za rok dostávajú pedagógovia či vedeckí pracovníci. Podľa zákona im musí zamestnávateľ umožniť osem týždňov dovolenky. Okrem toho legislatíva pozná aj dodatkovú dovolenku, na ktorú majú nárok baníci či zamestnanci, ktorí ťažia nerasty, razia tunely či vykonávajú zvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé práce. Títo zamestnanci dostávajú týždeň dovolenky navyše.

Vo. všetkých prípadoch ide o minimálny počet dovolenky, ktorý firmám prikazuje zákon. Pracovníkom ale môžu dávať aj viac dní dovolenky.

voľné dni
Voľné dni v roku 2024 (Ilustračné foto: Freepik/voľné dni)

Za týždeň voľna sa považuje päť pracovných dní. Počas dovolenky majú zamestnanci nárok na ich priemerný zárobok. Nevyčerpanú. dovolenku si pracujúci môžu prenášať do ďalšieho roka alebo si ju nechať preplatiť v mzde. Vo všeobecnosti tiež platí, že zamestnanci nemusia ísť do práce počas sviatkov. Prácu v týchto dňoch môže firma nariadiť len výnimočne a po dohode s odborármi. Musí ísť napríklad o naliehavé opravy, nakladanie a vykladanie, inventúru či uzávierky, záskok za kolegu či o prácu v zdravotníctve. Ak už niekto musí pracovať aj počas sviatku, dostane mzdový príplatok za prácu.

Voľné dni v roku 2024

Slovensko má po novom celkovo 14 sviatkov. Oproti vlaňajšku ale ubudol sviatok Deň Ústavy Slovenskej republiky, ktorý vládna koalícia zrušila v rámci konsolidácie verejných financií. Slovensko je napriek tomu stále jednou z krajín, ktorá má najviac sviatkov v Európskej únii (EÚ). Definuje ich priamo zákon o štátnych sviatkoch. Celkovo je v zákone šesť štátnych sviatkov, ktoré sa určujú podľa konkrétneho dňa a mesiaca. Dátum má priradených aj osem dní pracovného pokoja. Dva dni počas veľkonočných sviatkov sa dátumovo každý rok menia podľa splnu a rovnodennosti.

NázovDátumDeň v týždniDruh
Deň vzniku Slovenskej republiky1. január 2024pondelokŠtátny sviatok
Zjavenie Pána6. január 2024sobotaDeň pracovného pokoja
Veľký piatok29. marec 2024piatokDeň pracovného pokoja
Veľkonočný pondelok1. apríl 2024pondelokDeň pracovného pokoja
Sviatok práce1. máj 2024stredaDeň pracovného pokoja
Deň víťazstva nad fašizmom8. máj 2024stredaDeň pracovného pokoja
sviatok svätého Cyrila a svätého Metoda5. júl 2024piatokŠtátny sviatok
výročie Slovenského národného povstania29. august 2024štvrtokŠtátny sviatok
Sedembolestná Panna Mária15. september 2024nedeľaDeň pracovného pokoja
sviatok Všetkých svätých1. november 2024piatokDeň pracovného pokoja
Deň boja za slobodu a demokraciu17. november 2024nedeľaŠtátny sviatok
Štedrý deň24. december 2024utorokDeň pracovného pokoja
prvý sviatok vianočný25. december 2024stredaDeň pracovného pokoja
druhý sviatok vianočný26. december 2024štvrtokDeň pracovného pokoja
Zdroj: Slov-lex.sk (voľné dni 2024)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: